REGULAMENT DE
ORDINE INTERIOARĂ
AN ȘCOLAR 2015-2016
CAPITOLUL I
DISPOZIŢII GENERALE
Art. 1. (1) Prezentul Regulament de Ordine Interioară a fost întocmit în conformitate cu Legea Educației Naționale nr.1/2011, pe baza Regulamentului de Organizare si Funcţionare a Unităţilor de Invăţământ Preuniversitar aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei naționale nr. Ordinul nr. 5115/2014, a Legii nr.35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ și conține dispozițiile obligatorii prevăzute la Art. 242 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii republicat 2011, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Regulamentul de Ordine Interioară a fost actualizat si este aprobat de Consiliul de administrație, cu participarea reprezentanților organizației sindicale.
(3) Regulamentul de Ordine Interioară cuprinde reglementări specifice condițiilor concrete de desfășurare a activităților instructiv - educative cu caracter şcolar şi extraşcolar în cadrul Liceului Tehnologic ,,C.A. Rosetti” Constanța.
(4) Personalul unităţii de învăţământ, părinţii, tutorii sau susţinătorii legali şi elevii majori îşi vor asuma, prin semnătură, faptul că au fost informaţi referitor la prevederile prezentului Regulament.
Art. 2. (1) Respectarea prezentului Regulament este obligatorie pentru personalul de conducere (director, director adjunct), personalul didactic de predare şi de instruire practică, personalul didactic auxiliar şi nedidactic, pentru elevii şi părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.
(2) Respectarea prezentului Regulament este obligatorie inclusiv pe perioadele de desfășurare a instruirii practice, indiferent dacă această activitate se desfăşoară în şcoală sau la agenţii economici.
(3) Nerespectarea prezentului Regulament constituie abatere şi se sancţionează conform prevederilor legale.
Art. 3. (1) În organizarea activităţii desfășurate în cadrul Liceului Tehnologic ,,C.A. Rosetti” se respectă în mod obligatoriu prevederile legale și metodologice în vigoare, precum şi precizările transmise de MECS sau de ISJ Constanța.
(2) Pentru desfășurarea de activități educative școlare și extrașcolare nereglementate prin documentele anterior menționate, la nivelul unității de învățământ se elaborează proceduri specifice. Procedurile se elaborează la nivel de compartimente, comisii funcţionale sau de către membrii CA, se verifică de către CEAC, se aprobă prin hotărârea CA, se aduc la cunoştinţa personalului şcolii şi se aplică în scopul pentru care au fost elaborate.
(3) Componenţa catedrelor şi a comisiilor metodice sau pe probleme se stabileşte de către CA în funcţie de încadrarea din anul şcolar 2014-2015 şi se aduce la cunoştinţa cadrelor didactice în şedinţa Consiliului Profesoral.
Art. 4. Normele de conduită, drepturile și obligațiile personalului școlii, ale elevilor și părinților/reprezentanților legali care decurg din prezentul Regulament de Ordine Interioară sunt stabilite în vederea desfăşurării în condiții optime şi la standarde ridicate de calitate a procesului instructiv – educativ precum şi a activităţilor conexe care se desfăşoară în cadrul liceului.
Art. 5. Prevederile prezentului Regulament de Ordine Interioară se pot modifica şi/sau completa ulterior ori de câte ori este cazul, la inițiativa a 2/3 din numărul membrilor Consiliului de Administraţie şi cu consultarea organizaţiei sindicale din cadrul liceului. Modificările şi/sau completările ulterioare vor fi aduse la cunoştinţa întregului personal, a elevilor și părinților/reprezentanților legali în termen de 3 zile de la efectuare.
Art. 6. Prevederile prezentului Regulament de Ordine Interioară se aplică şi personalului angajat temporar, în cumul sau cu norma incompletă, persoanelor detaşate în unitate, studenților aflaţi în practică pedagogică şi îndrumătorilor acestora, precum şi personalului angajat pentru prestarea de servicii liceului.
Art. 7. Regulamentul de Ordine Interioară este adoptat în conformitate cu legislaţia în vigoare şi nu i se substituie acesteia; necunoașterea prevederilor prezentului Regulament nu absolvă personalul liceului, elevii şi părinţii acestora de consecinţele încălcării lui.
Art. 8. (1) Conducerea liceului va coordona negocierea actualului Regulament de Ordine Interioară cu Consiliul Profesoral, Consiliul de Administraţie, Consiliul Elevilor, Asociația de Părinţi.
(2) Conducerea şcolii şi profesorii diriginţi au obligaţia prelucrării prezentului Regulament de Ordine Interioară tuturor elevilor şi părinţilor/reprezentanților legali, sub semnătură.
(3) Conducerea şcolii are obligația prelucrării prezentului Regulament de Ordine Interioară personalului didactic auxiliar şi nedidactic; prelucrarea personalului de pază se va efectua de către administrator.
(4) Un exemplar din Regulamentul de Ordine Interioară va exista la biblioteca şcolii putând fi consultat de orice angajat al liceului, de elevi şi de părinţi/reprezentanți legali.
CAPITOLUL II
PERSONALUL DIDACTIC DE CONDUCERE, DIDACTIC DE PREDARE ŞI INSTRUIRE PRACTICĂ, DIDACTIC AUXILIAR ŞI PERSONAL NEDIDACTIC
Secțiunea A. ÎNDATORIRI ȘI DREPTURI
Art. 9. Personalul didactic de conducere, didactic de predare şi instruire practică, didactic auxiliar şi personal nedidactic din cadrul liceului are drepturi și obligații care decurg din legislația în vigoare, din Legea Educației Naționale, din regulamente specifice și din prevederile contractului individual de muncă (procedură, anexa 1).
Art. 10. Întreg personal al liceului are obligaţia să manifeste un comportament de înaltă ţinută morală şi profesională, atât în cadrul şcolii cât şi în afara ei, astfel încât să contribuie la dezvoltarea capitalului de imagine la care tinde şcoala.
Art. 11. (1) Întreg personalul didactic și didactic auxiliar are obligativitatea de a-și desfășura activitatea cu profesionalism, astfel încât să contribuie la atingerea obiectivelor asumate prin PAS și documentele manageriale.
(2) Membrii personalului didactic și nedidactic au obligaţia de a-şi acorda respect reciproc şi de a colabora în vederea îndeplinirii sarcinilor profesionale ce le revin (proceduri, anexele 2 și 3).
Art. 12. (1) Toţi salariaţii liceului au datoria de a se preocupa de conservarea şi îmbunătăţirea bazei materiale a şcolii şi de a utiliza cu responsabilitate resursele materiale din dotare.
(2) Sălile de clasă vor fi în responsabilitatea directă a profesorilor diriginţi și a Comitetului de părinți ai clasei, care au obligaţia de a recupera de la colectivele de elevi respectiv contravaloarea daunelor produse.
Art. 13. (1) Tuturor salariaților școlii le este interzis consumul de băuturi alcoolice sau prezența sub influenţa alcoolului în incinta şcolii.
(2) Fumatul în unitatea de învățământ este interzis, conform prevederilor legislației în vigoare.
Art. 14. Tuturor salariaților școlii le este interzisă introducerea şi difuzarea în incinta şcolii a tipăriturilor/foilor volante/prospectelor cu conţinut obscen, imoral, xenofob, trivial, șovin etc. precum şi a armelor albe, spray-uri paralizante sau lacrimogene, arme de foc, substanţe chimice periculoase, droguri, băuturi alcoolice sau a altor materiale care pot produce accidente sau prejudicia sănătatea elevilor/colegilor.
Art. 15. (1) Organizarea de activități extrașcolare care implică participarea cadrelor didactice și/sau nedidactice, a elevilor școlii necesită aprobarea nemijlocită a Consiliului de Administrație.
(2) Organizatorii au datoria de a aduce la cunoştinţa conducerii şcolii intenţia organizării unor astfel de manifestări cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de desfăşurarea evenimentului şi de a obţine avizul pentru organizarea acestuia; în caz contrar, toate responsabilităţile revin persoanelor care au organizat acţiunea respectivă.
Art. 16. În cazul în care un membru al personalului liceului nu poate fi prezent la program din motive medicale acesta are datoria să anunţe conducerea şcolii în termenul prevăzut de lege. Neanunţarea/nejustificarea absenţei se consideră absenţă nemotivată.
Art. 17. Cadrele didactice care nu-şi desfăşoară una sau mai multe ore din lipsa întregului colectiv de elevi au obligaţia de a consemna absenţele în catalog.
Art. 18. Este interzisă utilizarea în interes personal a materialelor didactice şi a echipamentelor aflate în dotarea şcolii. Personalul didactic are dreptul de a utiliza în procesul instructiv-educativ și pentru propria dezvoltare profesională toate echipamentele din dotarea școlii (calculatoare, copiatoare, aparatură audio-video etc.) cu condiția existenţei consumabilelor necesare.
Art. 19. (1) Profesorii diriginţi au obligaţia de a ţine evidenţa învoirilor medicale/cererilor solicitate de către părinţi într-un plic ataşat catalogului fiecărei clase; acestea vor putea fi consultate de către directori, profesorii clasei şi/sau părinţi/reprezentanți legali.
(2) Profesorii diriginți au obligația de a supraveghea elevii pentru respectarea strictă a programării serviciului pe şcoală şi modul în care aceștia îşi duc la îndeplinire sarcinile desemnate.
Art. 20. Activităţile extracurriculare organizate de cadrele didactice cu colectivele de elevi se vor desfăşura numai în afara orelor de curs; excepție fac anumite evenimente speciale care trebuie comunicate şi aprobate de conducerea şcolii.
Art. 21. (1) În relația cu elevii și părinții/reprezentanții legali ai acestora cadrele didactice au obligația de a stabili și promova principiile corectitudinii și respectului reciproc, de a manifesta empatie, transparență și deschidere spre dialog.
(2) Personalului didactic și nedidactic îi este interzis să desfăşoare acţiuni de natură să afecteze imaginea publică a elevului, viaţa intimă, privată şi familială a acestuia.
(3) Personalului didactic și nedidactic îi este interzis să aplice pedepse corporale, precum şi să agreseze verbal, fizic sau emoţional elevii şi/sau colegii.
(4) Personalul didactic de conducere, didactic de predare şi instruire practică are obligaţia de a veghea la siguranţa elevilor, în incinta unităţii de învăţământ, pe parcursul desfăşurării programului şcolar şi a activităţilor extracurriculare/extraşcolare.
(5) Personalul didactic de conducere, didactic de predare şi instruire practică are obligaţia să sesizeze, după caz, instituţiile publice de asistenţă socială/educaţională specializată, direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului în legătură cu orice încălcări ale drepturilor copilului/elevului, inclusiv în legătură cu aspecte care îi afectează demnitatea, integritatea fizică şi psihică.
Art. 22. Nu este permisă întârzierea profesorilor la ora de curs şi nici utilizarea telefonului mobil pe parcursul acesteia.
Art. 23. (1) Întreg personalul unităţii şcolare are obligaţia de a-şi desfăşura activitatea astfel încât să fie aplicate şi promovate normele specifice de asigurare a calităţii în învăţământul preuniversitar.
(2) Se interzice personalului didactic de predare să condiţioneze evaluarea elevilor sau calitatea prestaţiei didactice la clasă de obţinerea oricărui tip de avantaje de la elevi sau de la reprezentanţii legali ai acestora. Astfel de practici, dovedite de organele abilitate, se sancţionează conform legii.
Art. 24. (1) Evaluarea personalului din unitatea de învățământ se face conform legislaţiei în vigoare.
(2) Evaluarea personalului didactic se face conform legislaţiei în vigoare, în baza fișei de evaluare.
(3) În conformitate cu prevederile legale, inspectoratele şcolare realizează auditarea periodică a resursei umane din învăţământul preuniversitar, în baza metodologiilor specifice.
(4) Evaluarea personalului nedidactic se face la sfârşitul anului calendaristic conform prevederilor legale şi ale regulamentului intern, în baza fişei postului.
Art. 25. (1) Conform LEN, cadrele didactice beneficiază de concediu anual cu plată, în perioada vacanțelor școlare, cu o durată de 62 de zile lucrătoare; în cazuri bine justificate, conducerea unității de învățământ poate întrerupe concediul legal, persoanele în cauză urmând a fi remunerate pentru munca depusă.
(2) Salariaţii liceului au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situaţii, după cum urmează:
a) căsătoria salariatului - 5 zile;
b) căsătoria unui copil - 2 zile;
c) naşterea unui copil - 5 zile + 10 zile dacă a urmat un curs de puericultură;
d) decesul soţului, copilului, părinţilor, socrilor - 3 zile;
e) decesul bunicilor, fraţilor, surorilor - 1 zi.
(3) Pentru rezolvarea unor situaţii personale, salariaţii liceului au dreptul la concedii fără plată, cu condiția asigurării suplinirii orelor de către colegii de catedră.
Secțiunea B. CODUL DE ETICĂ
Art. 26. (1) Codul de Etică, elaborat în baza Art. 16 din OMECTS nr. 5550/2011 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului național de etică din învățământul preuniversitar cuprinde un set de valori, principii și norme de conduită pe care persoanele responsabile cu instruirea și educația au obligația de a le cunoaște, respecta și aplica.
(2) Codul de Etică este aplicabil tuturor persoanelor din cadrul Liceului Tehnologic C.A. Rosetti responsabile cu instruirea și educația, și care, în conformitate cu prevederile Statutului personalului didactic din LEN 1/2011, îndeplinesc funcția de personal didactic/cadru didactic, personal didactic auxiliar, personal didactic asociat, precum și funcții de conducere, de îndrumare și control în cadrul Liceului.
Art. 27. Personalul din cadrul Liceului, responsabil cu instruirea şi educaţia, în mod particular cadrele didactice care îndeplinesc funcţii de conducere, de îndrumare şi control sau care sunt membri în structurile de conducere, va respecta şi aplica următoarele norme de conduită managerială:
a) respectarea criteriilor unui management eficient al resurselor;
b) promovarea standardelor profesionale şi morale specifice;
c) aplicarea obiectivă a reglementărilor legale şi a normelor etice;
d) evaluarea corectă conform prevederilor din fişa postului;
e) selectarea personalului didactic şi personalului didactic auxiliar de calitate, conform legislaţiei în vigoare;
f) interzicerea oricărei forme de constrângere ilegală şi/sau ilegitimă, din perspectiva funcţiei deţinute;
g) respingerea oricărei forme de abuz în exercitarea autorităţii;
h) interzicerea oricărei forme de hărţuire a personalului didactic, indiferent de statutul şi funcţia persoanei hărţuitoare;
i) exercitarea atribuţiilor ierarhic-superioare, din perspectiva exclusivă a evaluării, controlului, îndrumării şi consilierii manageriale corecte şi obiective.
Art. 28. În exercitarea activităţilor didactice (şcolare şi extraşcolare), membrilor personalului didactic le sunt interzise:
a) consumul de substanţe psihotrope sau alcool;
b) organizarea pariurilor şi a jocurilor de noroc;
c) folosirea dotărilor şi a bazei materiale din spaţiile de învăţământ în vederea obţinerii de beneficii financiare personale;
d) distrugerea intenţionată a dotărilor şi a bazei materiale din spaţiile de învăţământ;
e) distribuirea materialelor pornografice;
f) utilizarea de materiale informative interzise prin lege;
g) organizarea de activităţi care pot pune în pericol siguranţa şi securitatea elevilor sau a altor persoane aflate în incinta Liceului.
Art. 29. În relaţia cu instituţiile şi reprezentanţii comunităţii locale, persoanele responsabile cu instruirea şi educaţia, în mod particular cadrele didactice, vor respecta şi aplica următoarele norme de conduită:
a) colaborarea şi parteneriatul cu instituţiile/reprezentanţii comunităţii locale vor avea în vedere asigurarea sprijinului reciproc, în scopul furnizării unor servicii educaţionale de calitate;
b) colaborarea şi parteneriatul cu organizaţiile non-guvernamentale, ce au ca obiect de activitate educaţia, vor avea în vedere asigurarea sprijinului reciproc, în scopul furnizării unor servicii educaţionale de calitate;
c) responsabilitate şi transparenţă în furnizarea de informaţii către instituţiile de stat în protejarea drepturilor copilului, atunci când interesul/nevoia de protecţie a copilului impun acest lucru;
d) parteneriatele cu agenţi economici vor avea în vedere asigurarea sprijinului reciproc, în scopul furnizării unor servicii educaţionale de calitate;
e) în realizarea colaborării şi a parteneriatelor cu instituţiile/reprezentanţii comunităţii locale, organizaţiile non-guvernamentale şi agenţii economici nu se vor angaja activităţi care să conducă la prozelitism religios şi partizanat politic, acţiuni care pun în pericol integritatea fizică şi morală a elevilor sau care permit exploatarea prin muncă a acestora.
Art. 30. Codul de conduită al profesorului
- Se pregăteşte constant din punct de vedere ştiinţific şi psihopedagogic.
- Comunică eficient cu toţi participanţii la actul instructiv - educativ.
- Este preocupat de ridicarea calităţii activităţii proprii.
- Dinamizează voinţa elevilor, fiind el însuşi energic, cu o pregătire de specialitate temeinică, ferm, gata să conlucreze cu elevii.
- Se abţine să intervină în răspunsurile sau în activităţile elevului dacă nu este neapărat nevoie deoarece elevii trebuie să spună tot ce ştiu, răspunsul corect al acestora poate să nu fie identic cu cel indicat de profesor/învăţător.
- Renunţă să oblige elevul care nu ştie să dea un răspuns, îl va umili prin insistenţe care nu au o finalitate educativă.
- Are o abordare optimistă, este dispus să coopereze cu elevii care au dificultăţi în a înţelege un concept.
- Îşi însuşeşte optica potrivit căreia elevii vin la şcoală să înveţe, să se instruiască şi nu pentru a fi ironizaţi, blamaţi sau terorizaţi.
- Îi încurajează pe elevi să obţină succese la învăţătură şi în comportament.
- Creează şi menţine în clasă o atmosferă de entuziasm pentru ştiinţă, cultură şi tehnică, de respect reciproc.
- Tratează elevii ca oameni cu responsabilitate socială, are încredere în ei. Solicită participarea tuturor elevilor la lecţie.
CAPITOLUL III
ELEVII - BENEFICIARII PRIMARI AI ÎNVĂŢĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR
Secțiunea 1
Exercitarea calităţii de beneficiar primar al educaţiei
Art. 31. Calitatea de beneficiar primar al educaţiei se exercită prin frecventarea cursurilor şi prin participarea la toate activităţile existente în programul unității noastre de învățământ.
Art. 32. (1) Evidenţa prezenţei elevilor se face la fiecare oră de curs de către profesor, care consemnează, în mod obligatoriu, fiecare absenţă.
(2) Absenţele datorate îmbolnăvirii elevilor, bolilor contagioase din familie sau altor cazuri de forţă majoră, dovedite cu acte legale, sunt considerate motivate.
(3) Motivarea absenţelor se efectuează pe baza următoarelor acte:
a) adeverinţă eliberată de medicul cabinetului şcolar, de medicul de familie sau medicul de specialitate şi avizată de medicul şcolar;
b) adeverinţă sau certificat medical eliberat de unitatea sanitară, în cazul în care elevul a fost internat în spital, avizat(ă) de medicul şcolar.
c) adeverinţă de la locul de muncă pentru elevii care frecventează cursurile de învăţământ seral, în cazul în care apar suprapuneri între programul de lucru şi orarul şcolar al elevului, dar nu mai mult de 50 de absenţe.
(4) Adeverința/certificatul medical va fi depus la diriginte în cel mult 7 zile de la reluarea activităţii elevului, după ce, în prealabil, a fost vizat(ă) de medicul şcolar.
(5) Nerespectarea termenului prevăzut la alin. (4) atrage, de regulă, declararea absențelor ca nemotivate.
(6) Părintele/tutorele legal al elevului sau elevul (când acesta frecventează cursurile la seral) poate solicita învoirea acestuia 3 zile pe parcursul unui semestru. Cererile scrise pentru motivarea absențelor se prezintă personal de către părinte/elev (când acesta frecventează cursurile la seral) profesorului diriginte şi se păstrează de către acesta până la sfârşitul anului şcolar. Aceste cereri trebuie avizate în prealabil de către directorul unităţii de învăţământ.
Art. 33. Nu este permisă învoirea elevilor de la ore, cu excepţia cazurilor de participare la diverse activităţi cu specific şcolar (olimpiade, concursuri, festivaluri etc.). În aceste situaţii, directorul unităţii de învăţământ aprobă motivarea absenţelor elevilor participanți, la cererea scrisă a profesorilor îndrumători/însoțitori.
Secțiunea 2
Drepturile elevilor - beneficiarii primari ai educaţiei
Art. 34. Conform prevederilor legale și metodologice în vigoare, elevii se bucură de toate drepturile constituţionale, de egalitate în toate drepturile conferite de calitatea de elev.
Art. 35. (1) Nicio activitate organizată în unitatea de învăţământ nu poate leza demnitatea sau personalitatea elevilor.
(2) Conducerea şi personalul din unitatea de învăţământ nu pot face publice date personale ale beneficiarilor primari ai educaţiei, rezultatele şcolare, respectiv lucrări scrise/părţi ale unor lucrări scrise ale acestora - cu excepţia modalităţilor prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 36. (1) Elevii au dreptul la o evaluare obiectivă şi corectă.
(2) Elevul sau, după caz, părintele, tutorele sau reprezentantul său legal, are dreptul de a contesta în mod obiectiv și argumentat modalităţile şi rezultatele evaluării, în termen de 5 zile de la comunicare.
(3) Contestaţia se adresează cadrului didactic respectiv, care are obligaţia de a motiva/justifica modalitatea de evaluare şi rezultatele acesteia, în prezenţa elevului şi a părintelui, tutorelui sau susţinătorului legal.
(4) În situaţia în care argumentele prezentate de cadrul didactic nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul/părintele, tutorele sau reprezentantul său legal poate solicita, în scris, directorului unităţii de învăţământ, reevaluarea lucrării scrise. Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice.
(5) Pentru soluţionarea cererii de reevaluare, directorul va desemna două cadre didactice de specialitate, din unitatea de învăţământ, care nu predau la clasa respectivă şi care vor reevalua lucrarea scrisă. În situaţia în care în unitatea de învăţământ nu există alţi profesori de specialitate care să nu predea la clasa respectivă, pot fi desemnaţi, de către inspectoratul şcolar, profesori de specialitate din alte unităţi de învăţământ.
(6) Media notelor acordate separat de cadrele didactice prevăzute la alin. (5) este nota rezultată în urma reevaluării.
(7) În cazul în care diferenţa dintre nota iniţială, acordată de cadrul didactic de la clasă şi nota acordată în urma reevaluării, este mai mică de un punct, contestaţia este respinsă şi nota acordată iniţial rămâne neschimbată. În cazul în care diferenţa dintre nota iniţială şi nota acordată în urma reevaluării este de cel puţin de un punct, contestaţia este acceptată.
(8) În cazul acceptării contestaţiei, directorul anulează nota obţinută în urma evaluării iniţiale. Directorul trece nota acordată în urma contestaţiei, autentifică schimbarea prin semnătură şi aplică ştampila unităţii de învăţământ.
(9) Calificativul sau notele obţinute în urma contestaţiei, rămân definitive.
Art. 37. Pe toată durata școlarizării elevii beneficiază de:
a) învăţământ de stat scutit de taxe;
b) utilizarea în procesul de instruire a bazei materiale şi didactice a școlii;
c) asistenţă psihopedagogică şi medicală;
d) gratuitatea manualelor pentru elevii din ciclul inferior al liceului (clasele IX – X).
Art. 38. (1) În condiţiile prevăzute de lege, elevii pot beneficia de diferite tipuri de burse: de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, bursa "Bani de liceu", bursa profesională.
(2) Statul sprijină material cu burse sociale pe elevii ai căror părinţi au posibilităţi material limitate.
(3) Solicitările se adresează în scris directorului liceului, se analizează şi se rezolvă de către o comisie pe baza metodologiei MECS.
(4) Statul acordă premii, burse, locuri în tabere şi alte asemenea stimulente materiale elevilor cu performanţe şcolare înalte, precum şi celor cu rezultate remarcabile în educaţia şi formarea lor profesională sau în activităţi culturale şi sportive.
(5) Statul şi alţi factori interesaţi susţin financiar activităţile de performanţă, de nivel naţional şi internaţional, ale elevilor.
(6) Statul susţine elevii cu probleme şi nevoi sociale, precum şi pe aceia cu cerinţe educaţionale speciale.
Art. 39. Elevii Liceului Tehnologic ,,C.A. Rosetti″ au dreptul să fie evidenţiaţi şi să primească premii şi recompense, pentru rezultate deosebite obţinute la activităţile şcolare şi extraşcolare, precum şi pentru atitudine civică exemplară.
Art. 40. Liderii elevilor de la fiecare clasă constituie Consiliul Elevilor.
Art. 41. Elevii Liceului Tehnologic ,,C.A. Rosetti″ au dreptul de a fi reprezentaţi în Consiliul de Administraţie al liceului, în Consiliul Profesoral şi în Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii.
Art. 42. Elevii Liceului Tehnologic ,,C.A. Rosetti″ au dreptul să participe la activităţile extraşcolare organizate de unitatea de învăţământ, precum şi la cele care se desfăşoară în palatul şi în cluburile elevilor, în bazele sportive şi de agrement, în taberele şi în unităţile conexe inspectoratului şcolar, în cluburile şi în asociaţiile sportive, cu respectarea prevederilor regulamentelor de funcţionare ale acestora.
Art. 43. Elevilor de la Liceul Tehnologic ,,C.A. Rosetti″ le este garantată, conform legii, libertatea de asociere în cercuri şi în asociaţii ştiinţifice, culturale, artistice, sportive sau civice, care se organizează şi funcţionează pe baza unui statut propriu, aprobat de directorul unităţii de învăţământ.
Art. 44. (1) Elevii Liceului Tehnologic ,,C.A. Rosetti″ au dreptul să organizeze reuniuni, activităţi sportive şi tematice, în afara orarului zilnic, sub directa coordonare şi îndrumare a dirigintelui, numai cu aprobarea consiliului de administrație, la cererea grupului de iniţiativă.
(2) Aprobarea desfăşurării acestor acţiuni va fi condiţionată de acordarea de garanţii scrise, oficiale privind asigurarea securităţii persoanelor şi a bunurilor de către organizatori.
(3) În situaţia în care conţinutul activităţilor care se desfăşoară în şcoală contravine principiilor susmenţionate, directorul unităţii de învăţământ poate propune consiliului de administraţie suspendarea sau interzicerea desfăşurării acestor acţiuni şi, în baza hotărârii consiliului, poate suspenda sau interzice desfăşurarea acestor activităţi.
Art. 45. (1) În Liceul Tehnologic ,,C.A. Rosetti″ este garantată libertatea elevilor de a redacta şi difuza reviste/ publicaţii şcolare proprii.
(2) În cazul în care aceste publicaţii conţin elemente care afectează siguranţa naţională, ordinea publică, sănătatea, moralitatea, nu respectă drepturile şi libertăţile cetăţeneşti sau prevederile prezentului Regulament de Ordine Interioară, directorul propune consiliului de administraţie suspendarea redactării şi difuzării acestora şi în baza hotărârii consiliului, le poate suspenda temporar sau le poate interzice definitiv.
Secțiunea 3
Îndatoririle elevilor
a. Accesul în școală
Art. 46. (1) Accesul elevilor în școală se va permite numai pe baza ecusonului și a carnetului de elev.
(2) Elevii Liceului Tehnologic ,,C.A. Rosetti″ au obligaţia de a purta la vedere ecusonul de elev și de a avea asupra lor carnetul de elev, pe care îl vor prezenta profesorului în momentul evaluării și notării.
(3) În cazul în care elevul îşi pierde ecusonul, anunţă dirigintele, urmând să i se elibereze un altul, contra cost.
(4) În cazul unui transfer, acesta va fi predat şi abia după aceea elevul va primi documentele de transfer.
Art. 47. Accesul elevilor în sălile de curs, în cabinete, în laboratoare, în sala de sport, este permis conform orarului, cu aprobarea şi sub supravegherea personalului didactic şi didactic auxiliar.
b. Ținută
Art. 48. (1) Elevii au obligaţia să aibă o ţinută vestimentară decentă şi adecvată vârstei, sexului şi statutului social de elev, care să includă obligatoriu cămaşă sau tricou alb.
(2) Nerespectarea ținutei obligatorii (cămașă sau tricou alb) este consemnată de către fiecare cadru didactic în Jurnalul clasei și atrage după sine sancționarea elevului cu scăderea notei la purtare .
Art. 49. Este interzisă purtarea unor articole vestimentare indecente, a accesoriilor sau a unor însemne care nu se pretează mediului şcolar și calității de elev.
Art. 50. (1) Băieţilor le este permisă purtarea părului lung, cu condiţia să fie prins în coadă, dar nu au voie să poarte barbă sau mustață.
(2) Băieților le este interzisă purtarea cerceilor, brăţărilor, inelelor, pierce-urilor.
Art. 51. (1) Fetelor le este interzisă purtarea pierce-urilor, a fustelor strâmte sau scurte, a bluzelor foarte decoltate sau prea scurte, a pantalonilor mulaţi, cu talie excesiv de joasă, a tocurilor foarte înalte.
(2) Este interzisă atât utilizarea excesivă a produselor de machiaj, cât şi folosirea acestora în timpul orei de curs.
(3) Este interzisă folosirea în clasă a lacului de unghii, a ojei, a acetonei, fixativului, parfumului, deodorantului sau a oricărui produs chimic puternic mirositor ce poate dăuna celorlaţi.
Art. 52. Este interzisă folosirea de către elevi în sălile de clasă a oricăror aparate destinate vreunui alt scop în afară de cel al procesului instructiv-educativ.
Art. 53. Profesorul care constată la unul sau mai mulţi elevi o ţinută neconformă cu prevederile actualului Regulament are dreptul de a consemna abaterea într-un referat ce va fi supus dezbaterii Consiliului Profesoral.
Art. 54. În funcție de gravitatea abaterilor, măsurile de sancţionare pentru nerespectarea ținutei vestimentare pot include scăderea notei la purtare la 4 (patru).
c. Comportament
Art. 55. Elevii Liceului Tehnologic ,,C.A. Rosetti” trebuie să aibă un comportament civilizat, atât în unitatea de învăţământ, cât şi în afara ei.
Art. 56. Comportamentul civilizat implică:
- manifestarea în mod constant a respectului față de colegi, profesori, personalul auxiliar al școlii;
- evitarea oricăror forme de violență și agresivitate fizică sau verbală;
- responsabilitate în îndeplinirea sarcinilor școlare asumate.
Art. 57. Este interzis elevilor să distrugă documente şcolare (cataloage, foi matricole, carnete de note etc ), să intervină pentru a-şi motiva absenţele sau a-şi adăuga note.
Art. 58. Este interzis elevilor să blocheze căile de acces în spaţiile de învăţământ.
Art. 59. (1) Este interzis elevilor să lanseze anunţuri false cu privire la amplasarea unor materiale explozibile în interiorul liceului.
(2) Elevii care vor lansa ameninţări telefonice ce conduc la perturbarea activităţilor didactice vor fi sancţionati prin exmatriculare fără drept de reînscriere.
Art. 60. Este interzis oricărui elev să aducă în clasă sau în şcoală persoane străine sau să fie asteptat de alte persoane (cu excepţia membrilor familiei) în şcoală sau în curtea şcolii.
Art. 61. (1) Este interzis oricărui elev să deţină, să consume sau să comercializeze, în perimetrul unităţii de învăţământ şi în afara acestuia, droguri, substanţe etnobotanice, băuturi alcoolice, ţigări şi să participe la jocuri de noroc.
(2) Consumul oricărui produs alimentar, consumul de băuturi răcoritoare, cafea, ciocolată caldă, ceai sau apă se face numai pe parcursul pauzei, fiind interzis în timpul orelor de curs.
Art. 62. (1) Elevii nu au voie să organizeze şi să participe la acţiuni de protest, care afectează desfăşurarea activităţii de învăţământ sau care afectează participarea la programul şcolar.
(2) Se interzice elevilor să organizeze în şcoală activităţi politice şi/sau de propagandă politică, activităţi de prozelitism religios sau ocult, orice fel de activităţi de comerţ.
Art. 63. (1) Elevii nu au voie să introducă și/sau să facă uz în incinta Liceului Tehnologic ,,C.A. Rosetti″ arme de orice fel, muniție, petarde, artificii, pocnitori, spray-uri lacrimogene, paralizante sau iritante, obiecte cu conţinut obscen sau pornografic, afişe sau publicaţii care instigă vizând ordinea de drept a statului sau aparţin unor grupuri sau secte religioase ilegale, sau care, prin acțiunea lor, pot afecta integritatea fizică și psihică a beneficiarilor direcți ai educației și a personalului școlii.
(2) Elevii nu au voie să aducă şi să difuzeze în incinta Liceului Tehnologic ,,C.A. Rosetti″ materiale care, prin conţinutul lor, atentează la independenţa, suveranitatea şi integritatea naţională a ţării, care cultivă violenţa şi intoleranţa.
Art. 64. Este interzis accesul în şcoală cu: animale, insecte vii, aparate audio-video, pagere, patine cu rotile, skateboard-uri şi minge.
Art. 65. Elevii Liceului Tehnologic ,,C.A. Rosetti″ au obligaţia să asigure serviciul pe şcoală, sub directa îndrumare şi monitorizare a profesorului de serviciu.
Art. 66. Elevii Liceului Tehnologic ,,C.A. Rosetti″ au obligaţia să păstreze ordinea şi curăţenia în sălile de clasă, pe coridoare şi în grupuri sanitare.
Art. 67. Elevii nu au voie să distrugă bunurile personale ale colegilor de clasă, ale altor elevi din liceu, ale personalului unităţii de invăţămant.
Art. 68. Elevii nu au voie să mâzgălească, să scrie, să deseneze/picteze cu marker, cu spray colorat, cu vopsea mobilierul școlii, pereţii interiori/exteriori, gardurile școlii etc.
Art. 69. Elevilor le este interzis să-şi însuşească bunuri, obiecte sau bani care nu le aparţin.
Art. 70. (1) Se interzice elevilor utilizarea telefonului mobil în timpul orelor de curs, precum şi menţinerea acestuia în stare activată, în incinta şcolii. Prin excepţie de la această prevedere, este permisă utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, doar cu acordul cadrului didactic, în situaţii de urgenţă sau dacă utilizarea lor poate contribui la optimizarea procesului instructiv-educativ.
(2) În caz contrar, profesorul are dreptul de a confisca telefonul mobil al elevului respectiv, aparat ce va fi depus în biroul directorului şi care va fi ridicat doar de către unul dintre părinţi/tutore sau susținător legal.
(3) În timpul orelor de curs, este interzisă cu desăvârşire folosirea căştilor, a dispozitivelor audio mobile (telefoane mobile, mp3-player, I-pod). Utilizarea dispozitivelor audio-video în timpul orelor de curs este permisă doar cu acordul profesorului, dacă se impune necesitatea utilizării acestora în procesul instructiv-educativ.
Art. 71. Este interzis elevilor să înregistreze activitatea didactică; prin excepţie de la această prevedere, este permisă înregistrarea, doar cu acordul cadrului didactic, în cazul în care această activitate poate contribui la optimizarea procesului instructiv-educativ.
Art. 72. Este interzis elevilor să părăsească incinta şcolii în timpul orelor de curs sau în pauze și de asemenea să sară gardul școlii.
Art. 73. (1) În cazuri excepționale, elevul este obligat să anunțe profesorul care predă la ora respectivă/profesorul diriginte/directorul școlii, care îl pot învoi numai după ce părintele/tutorele legal confirmă necesitatea învoirii elevului, dar absența va fi consemnată în catalog.
(2) Confirmarea de către părinte/tutorele legal se va face printr-o cerere scrisă. În cazuri deosebite, părintele/tutorele legal va informa inițial telefonic profesorul diriginte/directorul școlii și ulterior va solicita învoirea elevului printr-o cerere scrisă.
Art. 74. Profesorul diriginte va motiva absenţa numai după ce va lua legătura cu familia elevului.
Art. 75. În situaţia în care elevul părăsește incinta școlii, în timpul programului de școală, fără acordul profesorului diriginte sau a profesorului de la ora de curs, va răspunde personal de decizia sa şi de posibilele consecinţe.
Art. 76. Elevii au obligaţia să poarte asupra lor carnetul de elev, să-l prezinte cadrelor didactice pentru consemnarea notelor, precum şi părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali, pentru informare în legătură cu situaţia lor şcolară.
Art. 77. Elevii vor respecta programul de lucru al secretariatului.
Secțiunea 4
Codul de conduită al elevului
Art. 78. Fiecare elev al Liceului Tehnologic ,,C.A. Rosetti” are obligația de a cunoaște, respecta și aplica Codul de conduită. În acest sens, elevul:
- Îşi canalizează energia în scopuri constructive.
- Se străduieşte să se integreze armonios în colectiv.
- Respectă reguli elementare: punctualitate la ore, ţinută personală îngrijită, păstrează liniştea şi curăţenia în şcoală, respectă angajaţii şcolii şi colegii.
- Este prezent cu rechizitele necesare la ore şi participă activ la desfăşurarea lor.
- Acceptă provocările impuse de conţinutul ştiinţific al lecţiilor.
- Apelează la ajutorul profesorului ori de câte ori este nevoie.
- Îşi planifică corect timpul alocat studiului. Procedează raţional la efectuarea temelor.
- Parcurge prin efort personal fiecare lecţie predată.
- Face un inventar cinstit al lacunelor şi încearcă să le elimine.
- Are un dialog constant cu el însuşi, îşi stabileşte un parcurs şi un ideal.
- Respectă regulile clasei, stabilite de comun acord între elevi, profesori și părinți
Secțiunea 5
Abateri disciplinare şi sancţiuni
Art. 79. (1) Elevii care săvârșesc fapte prin care se încalcă reglementările prezentului Regulament de Ordine Interioară și prevederile din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar vor fi sancționați în conformitate cu dispozițiile legale.
(2) Sancţiunile care se pot aplica sunt următoarele:
a) observaţia
b) avertismentul
c) mustrare scrisă;
d) retragerea temporară sau definitivă a bursei de merit/ bani de liceu/bursa profesională;
e) eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile;
f) mutarea disciplinară la o clasă paralelă, din aceeaşi unitate de învăţământ sau la o altă unitate de învăţământ;
g) preavizul de exmatriculare;
h) exmatricularea.
(3) Cu excepţia observaţiei şi a avertismentului, toate sancţiunile aplicate elevilor sunt comunicate, în scris, părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali şi elevului major.
Art. 80. Nota la purtare se stabileşte de către diriginte după consultarea profesorilor clasei.
Art. 81. (1) Pentru absenţe nemotivate, se va scădea nota la purtare astfel: câte un punct pentru fiecare 10 absenţe nemotivate, la 20 absenţe nemotivate se va acorda prima mustrare scrisă, la 30 absenţe nemotivate, a doua mustrare scrisă, iar la 40 absenţe nemotivate, preaviz de exmatriculare, după care urmează exmatricularea după 5 absenţe nemotivate.
(2) Mustrările scrise vor fi înregistrate la secretariatul şcolii în registrul de intrări-ieşiri și vor fi trimise părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali, personal, de către diriginţi sub semnătură sau transmis prin poştă, cu confirmare de primire.
(3) Sancţiunea se înregistrează în catalogul clasei, precizându-se numărul sub care a fost înregistrată în registrul de intrări-ieşiri al unităţii.
(4) Sancţiunea este însoţită de scăderea notei la purtare,
Art. 82. Absenţele elevilor care pleacă de la cursuri în timpul programului în mod nejustificat, fără acordul dirigintelui sau a profesorului sunt considerate absenţe nemotivate şi drept urmare nu vor putea fi motivate în catalog.
Art. 83. Notele la purtare sub 7 (șapte) se discută și se hotărăsc în Consiliul Profesoral.
Art. 84. Elevii cu media generală la purtare sub 6 (șase) sunt declaraţi repetenţi.
Art. 85. Elevii care perturbă în mod repetat orele de curs vor fi puşi în discuţia Consiliului Profesoral pentru scăderea notei la purtare.
Art. 86. Pentru abateri disciplinare sancţiunile se vor aplica astfel:
a. pentru nerespectarea ținutei obligatorii (cămașă sau tricou alb), la fiecare trei consemnări în Jurnalul clasei se scade nota la purtare câte un punct.
b. pentru utilizarea telefonului mobil în timpul orei elevul va fi sancţionat cu mustrare verbală, iar la repetarea abaterii se vor aplica gradual celelalte sancţiuni prevăzute.
c. pentru fumat în şcoală şi în curtea şcolii se aplică următoarele sancţiuni: scăderea notei la purtare cu 2 puncte, consultarea Regulamentului de Ordine Interioară. Dacă abaterea se repetă, elevul va fi sancţionat cu scăderea notei la purtare cu încă 2 puncte şi eliminare de la cursuri pentru o zi, elevul urmând să primească absenţe nemotivate în ziua respectivă.
d. elevii care produc stricăciuni bunurilor din dotarea şcolii au obligaţia să repare/să înlocuiască (după caz) obiectele deteriorate sau să achite contravaloarea pagubelor produse. În cazul în care vinovatul nu a fost identificat răspunderea revine colectivului care a folosit sala sau echipamentul/materialul respectiv. În cazul repetării producerii de daune elevul/elevii vor fi sancţionați prin scăderea notei la purtare până la nota 6 şi achitarea contravalorii bunului deteriorat la o valoare majorată cu 100%.
e. pentru consumul de alcool se aplică sancţiunea de eliminare de la cursuri pe o perioadă de 5 zile cu consemnarea absenţelor în catalog; pentru starea de ebrietate constatată la elevii claselor a IX-a şi a X-a se acordă media 4 la purtare pe semestrul în care s-a săvârşit abaterea, iar elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a li se aplică sancţiunea de exmatriculare cu drept de reînscriere în anul şcolar următor.
f. posedarea şi folosirea oricărui tip de arme în incinta şcolii se sancţionează cu exmatricularea.
g. actele de violenţă fizică sau verbală îndreptate către colegi, cadrele didactice, personalul auxiliar se vor sancţiona cu scăderea notei la purtare până la nota 4 sau exmatriculare, în funcţie de gravitatea faptei.
h. escaladarea gardului şcolii se sancţionează cu scăderea a 2 puncte a notei la purtare şi consultarea Regulamentului de Ordine Interioară.
i. elevii care nu menţin curăţenia în sălile de clasă, holuri, grupuri sanitare şi curtea şcolii vor fi sancţionaţi cu prestarea de servicii de curăţenie pe durata unei săptămâni.
Art. 87. (1) Elevii care au fost sancţionaţi cu eliminare de la cursuri au obligaţia de a se prezenta la biblioteca liceului, pe toată durata aplicării, o perioadă de timp echivalentă cu cea de desfăşurare a cursurilor clasei căreia îi aparţin.
(2) Elevul va avea obligaţia executării tuturor sarcinilor care îi sunt repartizate de către bibliotecar.
(3) În toată perioada de aplicare a sancţiunii absenţele vor fi consemnate în catalog ca nemotivate dacă elevul sancţionat nu se prezintă la bibliotecă
Art. 88. (1) Toate sancţiunile aplicate elevilor se consemnează în catalogul clasei, precizându-se numărul şi data documentului și sunt comunicate, în scris, părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali.
(2) Măsura complementară privind scăderea notei la purtare asociată uneia dintre sancţiunile menţionate la Art. 73, alin. 2, punctele c, d, e se poate anula dacă elevul sancţionat dovedeşte un comportament ireproşabil, până la încheierea semestrului/anului şcolar. Anularea măsurii privind scăderea notei la purtare, se aprobă de autoritatea care a aplicat sancţiunea.
Art. 89. (1) Contestaţiile împotriva sancţiunilor date se adresează de către părinte, tutore sau susţinător legal/elevul major, în scris, Consiliului de Administraţie al Liceului Tehnologic ,,C.A. Rosetti″, în termen de 5 zile calendaristice de la comunicarea sancţiunii.
(2) Contestaţia se soluţionează în termen de 30 de zile de la depunerea acesteia la secretariatul şcolii. Hotărârea Consiliului de Administraţie este definitivă şi poate fi atacată la instanţa de contencios administrativ competentă.
Secțiunea 6
Recompense pentru elevi
Art. 90. (1) La sfârşitul anului şcolar, beneficiarii primari ai educaţiei pot fi premiaţi prin acordarea de diplome pentru activitatea desfăşurată şi/sau rezultatele obţinute
(2) Elevii care obţin rezultate remarcabile în activitatea şcolară şi extraşcolară şi care se disting prin comportare exemplară pot primi următoarele recompense:
a) Evidențiere în fața colegilor clasei;
b) Evidenţiere, de către director, în faţa colegilor de şcoală sau în faţa consiliului profesoral;
c) Premii şi menţiuni pentru rezultate la învăţătură şi bună purtare, astfel:
- Premiul I, II si III în ordine descrescătoare a mediilor generale, cu condiţia ca elevul să aibă nota 10 la purtare; aceste premii nu se acordă dacă primele trei medii generale pe clasă au valori mai mici de 9,00;
- Menţiuni cu condiţia ca elevul să aibă nota 10 la purtare.
d) Scrisoare adresată părinţilor, cu menţionarea faptelor deosebite pentru care elevul este evidenţiat;
e) Premiul de onoare al unităţii de învăţământ acordat şefului de promoţie.
f) Alte premii speciale.
(3) Elevii pot obţine premii sau diplome dacă:
a) s-au distins la una sau la mai multe discipline/module de studiu;
b) au obţinut performanţe la concursuri, festivaluri, expoziţii şi la alte activităţi extraşcolare desfăşurate la nivel local, judeţean, naţional sau internaţional;
c) s-au remarcat prin fapte de înaltă ţinută morală şi civică;
d) au înregistrat, la nivelul clasei, cea mai bună frecvenţă pe parcursul anului şcolar.
Secțiunea 7
Transferul elevilor - beneficiarii primari ai educaţiei
Art. 91. Elevii Liceului Tehnologic ,,C.A. Rosetti″ au dreptul să se transfere la o altă unitate școlară, la o altă filieră, profil, specializare/calificare profesională sau la o altă formă de învățământ în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (Titlul 7, Capitolul 6, articolele 219-230) și ale procedurii operaționale interne elaborată de CEAC din cadrul Liceului Tehnologic ,,C.A. Rosetti″ (anexa 4).
Art. 92. (1) Transferul elevilor la o altă unitate școlară, la o altă filieră, profil, specializare/calificare profesională sau la o altă formă de învățământ se realizează cu acceptul conducerii Liceului Tehnologic ,,C.A. Rosetti″ și respectiv a conducerii unității școlare primitoare.
(2) Aprobările pentru transfer se dau de către Consiliul de Administrație al Liceului Tehnologic ,,C.A. Rosetti″ și respectiv Consiliul de administrație al unității școlare primitoare.
(3) Aprobarea transferurilor la care se schimbă filiera, domeniul de pregătire, specializarea/calificarea profesională este condiţionată de promovarea examenelor de diferenţă.
(4) Disciplinele/modulele la care se susţin examene de diferenţă se stabilesc prin compararea celor două planuri cadru. Modalităţile de susţinere a acestor diferenţe se stabilesc de către consiliul de administraţie şi de către membrii catedrei.
Art. 93. Elevii din învăţământul liceal și din învăţământul profesional se pot transfera, păstrând forma de învăţământ, cu respectarea următoarelor condiţii:
a) elevii din clasa a IX-a a învățământului liceal se pot transfera numai după primul semestru, dacă media lor de admitere este cel puţin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul; în situaţii medicale deosebite, elevii pot fi transferaţi şi în cursul primului semestru sau înainte de începerea acestuia, pe baza avizului comisiei medicale judeţene cu respectarea condiţiei de medie, menţionate anterior;
b) elevii din clasele a X-a - a XII-a învățământ liceal se pot transfera, de regulă, dacă media lor din ultimul an este cel puţin egală cu media ultimului promovat din clasa la care se solicită transferul; excepţiile de la această prevedere se aprobă de către consiliul de administraţie;
c) în cadrul învăţământului profesional cu durata de 3 ani, elevii de la clasa a IX-a se pot transfera numai după primul semestru, dacă media lor de admitere este cel puţin egală cu media ultimului admis la calificarea profesională la care se solicită transferul; în situaţii medicale deosebite, elevii pot fi transferaţi şi în cursul primului semestru sau înainte de începerea acestuia, pe baza avizului comisiei medicale judeţene, cu respectarea condiţiei de medie, menţionate anterior;
d) în cadrul învăţământului profesional cu durata de 3 ani, elevii din clasele a X-a şi a XI-a se pot transfera, de regulă, dacă media lor din ultimul an este cel puţin egală cu media ultimului promovat din clasa la care se solicită transferul. Excepţiile de la această prevedere se aprobă de către consiliul de administraţie;
e) elevii din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a din învăţământul liceal se pot transfera în aceeaşi clasă în învăţământul profesional cu durata de 3 ani după susţinerea examenelor de diferenţă, în limita efectivului de 30 de elevi de clasă şi în baza criteriilor prevăzute de Regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ la care se solicită transferul.
f) elevii care au finalizat clasa a IX-a a învăţământului profesional cu durata de 3 ani se pot transfera doar în clasa a IX-a a învăţământului liceal, cu respectarea mediei de admitere la profilul şi specializarea la care solicită transferul. Elevii din clasele a X-a şi a XI-a din învăţământul profesional cu durata de 3 ani se pot transfera în clasa a X-a din învăţământul liceal, cu respectarea condiţiei de medie a clasei la care solicită transferul şi după promovarea examenelor de diferenţă.
Art. 94. (1) Transferurile în care se păstrează forma de învăţământ se efectuează, de regulă, în perioada intersemestrială sau a vacanţei de vară.
(2) Transferurile în care se schimbă forma de învăţământ se efectuează în următoarele perioade:
a) de la învăţământul cu frecvenţă la cel cu frecvenţă redusă, în perioada intersemestrială sau a vacanţei de vară;
b) de la învăţământul cu frecvenţă redusă la cel cu frecvenţă, numai în perioada vacanţei de vară.
(3) Transferul elevilor în timpul semestrelor se poate efectua, în mod excepţional, cu respectarea prevederilor prezentului regulament, în următoarele situaţii:
a) la schimbarea domiciliului părinţilor într-o altă localitate;
b) în cazul unei recomandări medicale, eliberată pe baza unei expertize medicale efectuate de direcţia de sănătate publică;
c) de la clasele de învăţământ liceal la clasele de învăţământ profesional;
d) la/de la învăţământul de artă, sportiv şi militar;
e) de la clasele cu program de predare intensivă a unei limbi străine sau cu program de predare bilingv la celelalte clase;
f) în alte situaţii excepţionale, cu aprobarea consiliului de administraţie al Inspectoratului Școlar Județean Constanța.
Art. 95. (1) Pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale, în funcţie de evoluţia acestora, se pot face propuneri de reorientare dinspre învăţământul de masă spre învățământul special/special integrat.
(2) Propunerea de reorientare se face de către cadrul didactic care a lucrat cu copilul în cauză sau de către părinţii, tutorii sau susţinătorii legali ai copilului şi de către consilierul psihopedagog şcolar. Decizia de reorientare se ia de către comisia de expertiză din cadrul Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, cu acordul părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali.
Art. 96. După aprobarea transferului, unitatea de învăţământ primitoare este obligată să solicite situaţia şcolară a elevului în termen de 5 zile lucrătoare. Unitatea de învăţământ de la care se transferă elevul este obligată să trimită la unitatea de învăţământ primitoare, situaţia şcolară a celui transferat, în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea solicitării. Până la primirea situaţiei şcolare de către unitatea de învăţământ la care s-a transferat, elevul transferat participă la cursuri în calitate de audient.
CAPITOLUL IV
PĂRINȚII - PARTENERII EDUCAȚIONALI
Art. 97. Colaborarea părinţilor, tutorilor sau susținătorilor legali cu unitatea de învăţământ, reprezintă un drept și o obligație, în vederea realizării finalităților educaționale pe care şi le propun atât părinţii, tutorii sau susținătorii legali cât şi unitatea de învăţământ.
Art. 98. (1) Părintele, tutorele sau susţinătorul legal al copilului/elevului are dreptul să fie informat periodic referitor la situaţia şcolară şi comportamentul propriului copil.
(2) Părintele, tutorele sau susţinătorul legal al copilului/elevului are dreptul să dobândească informaţii numai referitor la situaţia propriului copil.
(3) Părintele, tutorele sau susţinătorul legal al copilului/elevului are dreptul să solicite rezolvarea unor stări conflictuale în care este implicat propriul copil, prin discuţii amiabile, cu salariatul unităţii de învăţământ implicat, cu profesorul diriginte, cu directorul școlii. În situaţia în care discuţiile amiabile nu conduc la rezolvarea conflictului, părintele, tutorele sau susţinătorul legal adresează o cerere scrisă conducerii unităţii de învăţământ.
(4) În cazul în care au fost parcurse etapele menţionate la alin. (3), fără rezolvarea stării conflictuale, părintele, tutorele sau susţinătorul legal al copilului/elevului are dreptul să solicite rezolvarea situaţiei la Inspectoratul Școlar Județean Constanța.
(5) În cazul în care au fost parcurse etapele prevăzute la alin. (3) şi (4), fără rezolvarea stării conflictuale, părintele, tutorele sau susţinătorul legal al copilului/elevului are dreptul să solicite rezolvarea situaţiei la Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice.
Art. 99. (1) Părintele, tutorele sau susţinătorul legal al copilului/elevului are obligaţia ca, cel puţin o dată pe lună, să ia legătura cu profesorul diriginte pentru a cunoaşte evoluţia copilului lor.
(2) Părintele, tutorele sau susţinătorul legal al copilului/elevului este obligat, conform legii, să asigure frecvenţa şcolară a elevului în învăţământul obligatoriu (ciclul inferior al licelui) şi de a lua măsuri pentru şcolarizarea elevului, până la finalizarea studiilor.
(3) Părintele, tutorele sau susţinătorul legal al elevului răspunde material pentru distrugerile bunurilor din patrimoniul şcolii, cauzate de elev
(4) Părintele, tutorele sau susţinătorul legal al copilului/elevului este obligat să respecte prevederile stipulate în Contractul educațional încheiat între părțile semnatare (unitatea de învățământ, elev, părinte, tutore sau susținătorul legal) la începutul perioadei de școlarizare în Liceul Tehnologic ,,C.A. Rosetti”.
Art. 100. (1) La nivelul Liceului Tehnologic ,,C.A. Rosetti” funcționează Comitetul de părinți al clasei și Asociația de Părinți.
(2) Organizarea, funcționarea și atribuțiile Comitetului de părinți al clasei și Asociației de Părinți sunt conforme cu prevederile din Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (Titlul IX, Capitolele 4 și 5, articolele 248-255).
CAPITOLUL V
SECURITATEA ÎN INTERIORUL ŞCOLII
Art. 101. (1) Accesul persoanelor şi al autovehiculelor în incinta unităţii şcolare se realizează numai prin locurile special destinate acestui scop, pentru a permite organizarea supravegherii acestora la intrarea şi ieșirea din perimetrul şcolii.
(2) În incinta unității școlare este permis numai accesul autovehiculelor care aparţin: unităţii de învăţământ, salvării, pompierilor, poliţiei, salubrizării sau jandarmeriei, precum şi a celor care asigura intervenţia operativă pentru remedierea unor defecţiuni ale reţelelor interioare (electrice, gaz, apă, telefonie etc.) sau a celor care aprovizionează unitatea cu materialele contractate.
Art. 102. Accesul elevilor școlii în spațiul școlar este permis în baza ecusonului sau, după caz, a carnetului de elev vizat de conducerea şcolii. Documentele vor fi prezentate obligatoriu profesorului de serviciu sau persoanei care asigură paza, la intrarea în şcoală.
Art. 103. Accesul părinţilor şi persoanelor străine este permis în baza verificării identităţii acestora. Datele lor personale vor fi trecute în Registrul de evidenţă al persoanelor străine (în care se vor nota: numele şi prenumele, seria şi numărul actului de identitate, data la care a avut loc vizita).
Art. 104. (1) Este interzis accesul în instituție a persoanelor aflate sub influenţa băuturilor alcoolice, precum şi a celor care au intenţia vadită de a deranja ordinea şi linistea publică.
(2) Se interzice intrarea persoanelor însoţite de câini, precum şi a persoanelor care deţin arme, obiecte contondente, substanțe toxice, exploziv-pirotehnice, iritante, lacrimogene sau uşor inflamabile.
(3) Este intezisă introducerea publicaţiilor cu caracter obscen sau de propagandă, a stupefiantelor, a băuturilor şi a ţigărilor.
(4) Se interzice comercializarea acestor produse în perimetrul şcolii sau în imediata apropiere a acesteia.
Art. 105. Accesul persoanelor străine la secretariatul şcolii se va face conform programul afişat, pe uşa principală de acces, din Bd. 1 Mai.
Art. 106. În timpul pauzelor şi al orelor de curs, porţile de acces vor fi închise pentru evitarea eventualelor accidente la traversarea în grabă a străzii către unităţile de alimentaţie din zonă şi pentru a se stopa traversarea curţii de către persoanele străine şcolii.
Art. 107. Accesul în şcoală al elevilor se va realiza prin poarta din Bd. 1 Mai nr. 44 care va fi deschisă conform următorului orar:
700 – 800 - intrarea elevilor (clasele IX-XII, liceu și școală profesională)
800 – 1350 - poarta este închisă
1350 – 1410 - poarta este deschisă pentru ieșirea elevilor
1410 – 700 - poarta este închisă
* ieşirea elevilor care finalizează cursurile mai devreme de ora 1350 se va realiza pe la intrarea profesorilor
** intrarea și ieşirea elevilor elevilor de la învăţământul seral se va realiza pe la intrarea profesorilor
Art. 108. Este interzisă escaladarea gardurilor, porților și părăsirea incintei școlii prin locuri neamenajate.
Art. 109. Personalul de pază este obligat să cunoască şi să respecte îndatoririle ce îi revin conform fişei postului, fiind direct răspunzător pentru paza şi integritatea obiectivului, bunurilor şi valorilor încredințate, precum şi pentru asigurarea ordinii în curtea şcolii.
Art. 110. Este obligatorie respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă, conform Legii nr.319/2006 şi a instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate la locul de muncă, aprobate de conducerea unităţii.
Art. 111. Unitatea şcolară a fost dotată cu camere de supraveghere care funcţionează permanent în cele două clădiri ale şcolii. Ori de câte ori va fi nevoie, imaginile inregistrate vor putea fi puse la dispoziţia conducerii sau a poliției.
CAPITOLUL VI
DISPOZIȚII FINALE
Art. 112. (1) Anexele care detaliază norme și reglementări specifice pentru diferitele activități școlare și extrașcolare fac parte integrantă din prezentul Regulament de Ordine Interioară.
(2) Respectarea normelor și reglementărilor specifice cuprinse în anexe este obligatorie pentru toate persoanele implicate în activitatea respectivă.
Art. 113. La data intrării în vigoare a prezentului Regulament de Ordine Interioară, regulamentul anterior se abrogă.
Anexa 1.
Procedura privind drepturile si obligatiile angajatorului si angajatilor
Procedura intra in vigoare la data de 16.02.2015
Salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
- obligatia de a realiza durata timpului efectiv de lucru;
- obligatia de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului si de a raspunde fata
de societate de modul in care ele au fost indeplinite precum si de gradul de descarcare a responsabilitatilor asumate;
- obligatia de a respecta disciplina muncii si toate prevederile Regulamentului Intern sau/si
ale deciziilor aplicabile, in vigoare sau/si ale intelegerilor bilaterale materializate prin contractul individual de munca sau/si prin acte aditionale la acesta;
- obligatia de fidelitate fata de beneficiari in executarea atributiilor de serviciu;
- obligatia sa efectueze controlul anual de sanatate si alte controale medicale, ori de cate
ori acestea se fac necesare, incluzand serviciul medical de medicina muncii, utilizand cadrul in care societatea a organizat activitatea de asigurare a sanatatii;
- obligatia sa respecte prevederile normelor si instructiunilor de protectia muncii si de stingere
a incendiilor in vigoare, utilizand cadrul in care societatea a organizat activitatea de asigurare a securitatii in munca;
- obligatia de a respecta secretul de serviciu ;
- obligatia de a respecta obligatiile specifice inscrise in contractul individual de munca sau in acte aditionale incheiate ulterior incheierii contractului precum si in Regulamentul Intern.
Salariatulul are, in principal, urmatoarele drepturi:
- dreptul la salarizare pentru munca depusa;
- dreptul la repaus zilnic si saptamanal;
- dreptul la concediu de odihna anual;
- dreptul la egalitate de sanse si de tratament;
- dreptul la demnitate in munca;
- dreptul la securitate si sanatate in munca;
- dreptul la acces la formare profesionala;
- dreptul la informare si consultare;
- dreptul de a lua parte la determinarea, ameliorarea conditiilor de munca, a mediului de
munca;
- dreptul la protectie in caz de concediere;
- dreptul la negociere colectiva si individuala;
- dreptul de a participa la actiuni colective;
- dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat.
Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
- sa acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractele individuale de munca, contractul colectiv de munca aplicabil si din lege;
- sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea fiselor
de post, ca activitati executabile in timpul efectiv de lucru;
- sa creeze cadrul organizational de asigurare a securitatii muncii si sanatatii,
- sa informeze salariatul asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc
desfasurarea relariilor de munca,
- sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului,
- sa asigure confidentialifatea datelor cu caracter personal ale salariatului.
- sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
- sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii.
Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
- sa stabileasca organizarea si functionarea institutiei;
- sa stabileasca responsabilitatile si atributiile fiecarei pozitii din organigrama si sa elaboreze fisele de post;
- sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat;
- sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu si sa evalueze gradul in care angajatul se descarca de responsabilitatile ce decurg din fisa de post;
- sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului de munca si Regulamentului Intern.
- sa recupereze daunele cauzate din neglijenta angajatului sau prin nerespectarea prevederilor documentatiei interne aplicabile, in vigoare.
Anexa 2.
Procedura privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii
Procedura intra in vigoare la data de 16.02.2015
Liceul Tehnologic “ C.A.Rosetti” promoveaza o politica ferma de neacceptare a nici unui fel de discriminare directa sau indirecta intre salariatii sai (sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta. apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala etc.).
Toti salariatii beneficiaza de conditii de munca adecvate activitatii desfasurate, de protectie sociala, de securitate si sanatate in munca, de dreptul la egalitale de sanse si de tratament precum si de respectarea demnitatii si a constiintei sale, fara nici o discriminare.
In cadrul relatiilor dintre angajatii Liceului Tehnologic “ C.A.Rosetti” , precum si dintre acestia si alte persoane fizice cu care vin in contact in indeplinirea atributiilor de serviciu, se interzice orice comportament care sa aiba ca scop sau efect defavorizarea sau supunerea la un tratament injust sau degradant a unei persoane sau un grup de persoane.
Principii generale:
a) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
b) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze;
c) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca sau intr-o anumita profesie, oricare ar fi aceasta.
Munca fortata este interzisa, prin aceasta intelegandu-se serviciul impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul liber. In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantina;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata indeplinirii serviciului militar;
h) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
i) pe durata efectuarii concediului de odihna.
Pentru crearea si mentinerea unui mediu de lucru care sa incurajeze respectarea demnitatii fiecarei persoane, prezentul regulament numeste responsabilul Comisiei de disciplina drept persoana care va solutiona pe cale amiabila oricare plangere individuala a salariatului. In cazul in care solutionarea nu a fost posibila, salariatul se va adresa Conducerii iar ulterior poate adresa plangerea in scris Consiliului de Administratie. Daca nici aceasta cale nu duce la rezolvarea plangerii salariatului, partile convin la incetarea contractului de munca cu acordul partilor.
Anexa 3.
Procedura privind disciplina muncii in unitate
Procedura intra in vigoare la data de 16.02.2015
Disciplina muncii in unitate. Indatoriri ale salariatilor cu caracter general
- Sprijinirea desfasurarii activitatii prin mijloace proprii specifice drepturilor si obligatiilor de salariat, pentru rentabilizarea si mentinerea in conditii de viabilitate a unitatii.
- Respectarea obligatiilor stabilite in mod general:
- de lege;
- prin regulamentul intern;
- in contractul colectiv sau individual de munca;
- fisa postului cu atributiile de serviciu;
- deciziile date de catre angajator prin conducatorul legal.
- Respectarea obligatiilor stabilite prin clauze speciale privind:
- pastrarea secretului de serviciu si a confidentialitatii asupra datelor si informatiilor primite cu ocazia muncii desfasurate;
- fidelitatea fata de beneficiari in exercitarea atributiilor de serviciu;
- Respectarea stricta a programului de lucru si folosirea integrala cu maximul de eficienta a acestuia si respectiv sa:
- nu absenteze nemotivat;
- sa se prezinte la lucru in deplina capacitate de lucru pentru a putea executa in conditii de eficienta si securitate sarcinile ce ii revin si fara a expune la pericol sau la accidente persoana proprie sau ceilalti salariati;
- sa realizeze norma de munca sau dupa caz, sa indeplineasca atributiile ce-i revin conform fisei postului;
- sa nu paraseasca locul de munca fara aprobarea conducatorului locului de munca sau a formatiei de lucru;
- sa nu doarma in timpul programului;
- sa nu desfasoare alte activitati straine locului de munca pe care-l ocupa;
- sa nu manifeste neglijenta sau intarzieri nejustificate in rezolvarea lucrarilor.
- Luarea tuturor masurilor pentru a nu se crea pagube de nici o natura unitatii, de a nu instraina bunurile care fac parte din patrimoniul societatii;
- Initierea de actiuni de incetare a lucrului in unitate este interzisa:
- in lipsa neindeplinirii procedurilor prealabile de mediere si arbitraj a conflictului de interese, in cazul incetarilor colective si voluntare ale lucrului;
- in lipsa incunostiintarii in sens, a angajatorului cu cel putin un numar de zile anterior datei de incetare individuala a lucrului, mentionata in contractul individual de munca.
- Cultivarea respectului fata de orice salariat al societatii:
- prin necomiterea de acte de violenta sau imorale la locul de munca sau la adresa colegilor sau a clientilor;
- neimplicarea in altercatii cu alte persoane;
- luarea unei atitudini corespunzatoare fata de cei care incalca ordinea, disciplina si impiedica desfasurarea normala a muncii prin sesizarea imediata a conducatorului unitatii;
- sa nu tolereze sau sa promoveze actiuni de hartuire sexuala;
- asigurarea curateniei si ordinii generale la locul de munca.
- Efectuarea concediului de odihna anual, in vederea refacerii capacitatii de munca si
sanatatii, cu respectarea programarilor sau aprobarea conducatorului companieide modificare a respectivelor programari.
- Folosirea concediilor de boala sau de incapacitate temporara de munca conform prescriptiilor medicului;
- Aducerea la cunostinta conducatorului locului sau sefului de compartiment despre toate
modificarile ce intervin in legatura cu persoana sa, precum: modificari privind concedii medicale, pregatirea profesionala, starea civila, situatia militara, schimbarea actelor de identitate, schimbarea domiciliului, numarul de copii etc.
- Pretinderea sau primirea de la colegii de munca subalterni, superiori sau persoane straine de avantaje materiale pentru exercitarea atributiilor de serviciu sau favorizarea rezolvarii unor servicii este interzisa.
- Respectarea indatoririlor privind protectia in domeniul sanatatii si securitatii in munca.
- Denuntarea catre autoritatile competente a unor incalcari ale legii nu atrage raspunderea disciplinara.
Disciplina muncii in unitate. Indatoriri ale salariatilor
- Sa nu introduca, posede, distribuie, comercializeze, consume bauturi alcoolice, stupefiante, medicamente al caror efect poate produce dereglari comportamentale, etc.
- Sa nu fumeze sau sa introduca materiale ce pot provoca incendii sau explozii in locurile interzise;
- Sa nu foloseasca aparate de fotografiat sau de filmat in incinta societatii, fara acordul conducerii;
- La incetarea contractului individual de munca sa restituie bunurile incredintate pe inventar si echipamentul individual de protectie necompensat ca durata de utilizare, intocmind fisa de lichidare;
- Sa nu distruga bunurile societatii, sa nu descompleteze echipamente, masini si sa nu sustraga cu intentie bunuri din societate.
Anexa 4.
PROCEDURĂ OPERAŢIONALĂ PRIVIND TRANSFERUL ELEVILOR
- Elevii au dreptul să se transfere de la o unitate la alta, de la o filieră la alta, de la un profil la altul, de la o specializare/calificare profesională la alta, de la o formă de învăţământ la alta, în conformitate cu prevederile ROFUIP / 08.09.2005 şi ale regulamentului intern al unităţii de învăţământ de la şi la care se face transferul. Aprobările pentru transfer se dau de către consiliile de administraţie ale celor două unităţi de învăţământ.
- Elevii care doresc sa se transfere de la / la alta unitate şcolară, vor depune o cerere la secretariatul fiecărei unităţi şcolare;
- (1) Elevii din clasa a IX-a se pot transfera numai după primul semestru, dacă media lor de admitere este cel puţin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul. În situaţii medicale deosebite, elevii de clasa a IX-a pot fi transferaţi şi în cursul primului semestru sau înainte de începerea acestuia, pe baza avizului comisiei medicale judeţene, cu respectarea condiţiei de medie menţionate anterior.
(2) Elevii din clasele a X-a – a XII-a/a XIII-a se pot transfera, de regulă, la clasele la care media lor din ultimul an este cel puţin egală cu media ultimului promovat din clasa la care se solicită transferul. Excepţiile de la această prevedere se aprobă de către consiliul profesoral.
- În învăţământul profesional elevii se pot transfera, după cum urmează:
a) în aceeaşi unitate de învăţământ, de la o clasă la alta în condiţiile în care media acestora este cel puţin egală cu media ultimului elev promovat de la clasă respectivă şi au media la purtare peste 7 şi în limita efectivelor de 30 de elevi la clasă;
b) de la o unitate de învăţământ la alta, în condiţiile în care media acestora este cel puţin egală cu media ultimului elev de la clasa respectivă şi au media la purtare peste 7 şi în limita efectivelor de 30 de elevi la clasă.
În cazul schimbării domeniului de pregătire/calificării profesionale, se susţin examene de diferenţă.
- Gemenii se pot transfera în clasa celui cu media mai mare, sau invers, la cererea acestora.
- (1) Elevii din învăţământul liceal se pot transfera, păstrând forma de învăţământ, astfel:
a) în aceeaşi unitate de învăţământ, de la o clasă la alta, cu aceeaşi specializare/calificare profesională, în limita efectivelor de 30 de elevi la clasă şi în condiţiile în care media la purtare în anul precedent este cel putin 7;
b) în aceeaşi unitate de învăţământ, de la o filieră la alta, de la un profil la altul, de la o specializare la alta, de la o calificare profesională la alta, în limita efectivelor de 30 de elevi la clasă, după promovarea examenelor de diferenţă;
c) de la un liceu la altul, respectând filiera, profilul, specializarea, respectiv calificarea profesională, în limita efectivelor de 30 de elevi la clasă, în baza criteriilor prevăzute în prezentul regulament şi în regulamentul intern al liceului la care se solicită transferul (media acestora este cel puţin egală cu media ultimului elev de la clasa respectivă şi au media la purtare peste 7);
d) de la un liceu la altul, schimbând filiera, profilul, specializarea, respectiv calificarea profesională, în limita efectivelor de 30 de elevi la clasă, după promovarea examenelor de diferenţă, în baza criteriilor prevăzute în regulamentul intern al unităţii de învăţământ la care se solicită transferul;
(2) Elevii din învăţământul liceal se pot transfera la şcoala de arte şi meserii, în limita efectivelor de 30 de elevi la clasă, după recuperarea practicii, în baza criteriilor prevăzute de regulamentul intern al unităţii de învăţământ la care se solicită transferul ( în condiţiile în care media acestora este cel puţin egală cu media ultimului elev de la clasa respectivă şi au media la purtare peste 7);
- Elevii din învăţământul liceal se pot transfera de la o formă de învăţământ la alta astfel:
a) elevii de la învăţământul seral, cu frecvenţă redusă sau la distanţă, se pot transfera la forma de învăţământ de zi, cu susţinerea şi promovarea examenelor de diferenţă, dacă au media anuală cel puţin 7,00, la fiecare obiect de studiu, vârsta prevăzută de lege, în limita efectivelor de 30 de elevi la clasă şi potrivit criteriilor prevăzute în prezenta procedură;
b) elevii de la învăţământul cu frecvenţă redusă sau la distanţă se pot transfera la învăţământul seral, în condiţiile precizate la lit. a) (exceptând criteriul vârstei);
c) elevii de la cursurile de zi se pot transfera la forma de învăţământ seral, cu frecvenţă redusă sau la distanţă, în limita efectivelor de 30 de elevi la clasă.
- (1) Elevii din învăţământul preuniversitar particular autorizat se pot transfera la unităţi de învăţământ de stat, la sfârşitul anului şcolar, în condiţiile prezentului regulament.
(2) Elevii din învăţământul preuniversitar de stat se pot transfera în învăţământul particular, cu acordul unităţii primitoare.
- Nepromovarea unuia dintre examenele de diferenţă anulează dreptul la transfer. Şcoala de la care elevul a solicitat transferul este obligată să-l reprimească.
- Transferurile în care se păstrează forma de învăţământ se pot efectua numai în perioada intersemestrială sau a vacanţei de vară;
- Transferurile în care se schimbă forma de învăţământ se efectuează în următoarele perioade:
a) de la învăţământul de zi la altă formă de învăţământ sau de la învăţământul seral la cel cu frecvenţă redusă sau la distanţă, în perioada intersemestrială sau a vacanţei de vară;
b) de la învăţământul cu frecvenţă redusă sau la distanţă la cel seral sau de la alte forme de învăţământ la cel de zi, numai în perioada vacanţei de vară;
c) elevii din clasa a XII-a, învăţământ de zi, se pot transfera în clasa a XIII-a, învăţământ seral, după absolvirea semestrului I al clasei a XII-a şi după susţinerea, dacă este cazul, a examenelor de diferenţă. În această situaţie, pe diploma de absolvire şi în registrul matricol, se menţionează anul şcolar, semestrul I/ zi, clasa a XII-a şi semestrul II/ seral, clasa a XIII-a. Mediile anuale pe discipline se calculează din mediile celor două semestre.
Transferul elevilor în timpul anului şcolar se poate efectua, în mod excepţional, cu respectarea prevederilor de mai sus, în următoarele situaţii:
a) la schimbarea domiciliului părinţilor într-o altă localitate;
b) la recomandarea de transfer, eliberată pe baza unei expertize medicale efectuate de Direcţia de Sănătate Publică;
c) la / de la învăţământul de artă sau sportiv;
d) de la liceu la şcoala profesionala;
e) de la învăţământul intensiv sau bilingv la celelalte profiluri;
f) apropierea de domiciliu.
- După aprobarea transferului, şcoala primitoare este obligată să solicite situaţia şcolară a elevului în termen de 5 zile. Şcoala de la care se transferă elevul este obligată să trimită, la şcoala primitoare, situaţia şcolară a celui transferat, în termen de 10 zile. Elevul nu este înscris în catalog până la primirea situaţiei şcolare de către şcoala la care s-a transferat.
- Mutările disciplinare de la o clasă la alta se fac cu aprobarea Consiliului Profesoral;
- În ceea ce priveşte transferul unor elevi de la o şcoală la alta, este nevoie de acordul conducerii ambelor instituţii implicate existând riscul descompletării şi a desfiinţării de clase;
- Cererile de solicitare a transferurilor pentru elevi se depun în perioada 25 august - 3 septembrie ale fiecărui an la secretariatul unității.
Anexa 5.
OBLIGAŢIILE ELEVILOR DE SERVICIU PE ŞCOALĂ
1. Programarea elevilor de serviciu pe şcoală este realizată numai de către cadrul didactic responsabil cu această activitate (membru al Comisiei de organizare a serviciului pe şcoală), iar modificarea acestei programări se va face numai în cazuri de forţă majoră de către profesorul de serviciu pe şcoală. Profesorul diriginte trebuie să supravegheze respectarea strictă a programării serviciului pe şcoală şi modul în care elevii îşi duc la îndeplinire sarcinile desemnate.
2. Elevul de serviciu este obligat să se prezinte la postul său cu 5 minute înaintea începerii cursurilor şi să poarte ecusonul cu însemnul “Elev de serviciu pe şcoală”. Elevii de serviciu vor primi ecusoane de la profesorul de serviciu şi-l vor preda la sfârşitul programului tot profesorului de serviciu, împreună cu registrul vizitatorilor.
3. Pentru efectuarea serviciului pe şcoală se vor programa 2 elevi repartizaţi astfel: 1 elev la cancelarie şi un elev la intrarea principală în şcoală, câte 3 ore pe fiecare post. Aceștia au obligaţia de a suna de intrare/ieşire de la ore conform programului de desfăşurare a cursurilor, după ceasul şcolii.
4. Este interzis elevilor de serviciu pe şcoală să îşi părăsească postul fără acordul profesorului de serviciu sau al direcţiunii. În cazul părăsirii postului, elevilor li se vor consemna absenţe nemotivate în catalog pentru orele respective şi vor fi mustraţi în faţa clasei.
5. Elevii de serviciu la cancelarie au obligaţia de a semnala profesorului de serviciu din şcoală toate neregulile sesizate atât în timpul orelor de curs cât şi în pauze. De asemenea ei nu vor permite accesul elevilor sau persoanelor străine în cancelarie.
Anexa 6.
OBLIGAŢIILE PROFESORULUI DE SERVICIU PE ŞCOALĂ
1. Profesorul de serviciu pe şcoală vine cu 10 minute înaintea începerii cursurilor de pe tură sa şi pleacă ultimul din şcoală după plecarea tuturor elevilor.
2. Profesorul de serviciu verifică existenţa cataloagelor şi răspunde de securitatea lor pe toată durata turei sale. La sfârşitul zilei, profesorul de serviciu de pe tura de seară face inventarul cataloagelor şi le asigură. Orice profesor care foloseşte un catalog în afara orelor sale de curs are obligaţia de a aduce la cunoştinţa profesorului diriginte acest fapt, precum şi perioada de timp cât va reţine catalogul respectiv.
3. Profesorul de serviciu verifică intrarea la timp la ore a profesorilor şi elevilor şi aduce la cunoştinţa direcțiunii eventualele absenţe în lipsa acestuia din școală. În lipsa directorului, profesorul de serviciu ia măsuri pentru acoperirea orelor respective.
4. Profesorul de serviciu se asigură de prezența elevului de serviciu, îi distribuie ecusonul cu însemnul “Elev de serviciu pe şcoală” și îl instruiește referitor la sarcinile ce îi revin.
5. Profesorul de serviciu răspunde de ordinea şi disciplina în şcoală în timpul pauzelor şi semnalează conducerii şcolii prezenţa persoanelor străine, precum şi eventualele evenimente deosebite care se petrec pe perioada desfăşurării serviciului său. Acestea vor fi consemnate în Registrul profesorului de serviciu aflat în cancelarie.
6. Atribuţiile profesorului de serviciu se extind şi în spaţiul din curtea şcolii.
7. Profesorul de serviciu pe şcoală are datoria de a verifica ţinuta elevilor şi ecusoanele acestora pe timpul desfăşurării serviciului. Neregulile constatate se vor consemna în Registrul profesorului de serviciu.
8. Profesorul de serviciu are obligaţia de a solicita persoanelor străine care doresc să intre în şcoală, informații despre scopul vizitei şi datele personale ale acestora, pe care le va consemna în Registrul de evidenţă al persoanelor străine
9. Profesorul de serviciu supraveghează elevii în vederea respectării Regulamentului General de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi a Regulamentului de Ordine Interioară.
Anexa 7.
INSTRUCŢIUNI PROPRII DE SĂNĂTATE ŞI SECURITATE ÎN MUNCĂ
ÎN SĂLILE DE CLASĂ
1. Este interzisă prezentarea la serviciu a cadrelor didactice sub influenţa alcoolului;
2. Cadrele didactice sunt obligate să efectueze controlul medical periodic;
3. Se va evita poziţia preponderent în picioare a cadrelor didactice în timpul orelor;
4. Se va evita contactul cu elevii bolnavi purtători potenţiali de diverşi viruşi prin trimiterea lor la cabinetul medical şcolar, care va lua măsurile ce se impun;
5. Deplasarea în clasă şi între diverse săli de clasă se va face cu atenţie şi numai prin locurile prestabilite;
6. Nu se va folosi mobilier şcolar deteriorat (bănci, scaune, catedre, dulapuri rupte, îndoite etc.);
7. Periodic se va verifica fixarea corectă pe pereţi a tablelor şcolare, tablourilor, planşelor, suporturilor pentru flori, cornizelor, jaluzelelor verticale etc.;
8. Este interzisă folosirea materialelor didactice deteriorate (crăpate, sparte) precum şi manipularea incorectă a acestora;
9. Iluminatul sălilor de clasă trebuie să corespundă prevederilor Normelor generale de securitate şi sănătate în muncă;
10. Tuburile de neon care pâlpâie şi asigură o iluminare defectuoasă vor fi înlocuite de urgenţă;
11. Periodic se va face aerisirea sălilor de clasă prin deschiderea ferestrelor;
12. În sălile de clasă trebuie să fie o temperatură şi o umiditate corespunzătoare a aerului atât iarna cât şi în timpul verii;
13. Se vor evita curenţii de aer datoraţi deschiderii simultane a ferestrelor şi uşilor;
14. Pardoseala sălilor de clasă nu trebuie să fie alunecoasă, iar in caz de scurgere pe pardoseală a unor substanţe care o fac să devină alunecoasă, acestea vor fi îndepărtate de urgenţă;
15. În cazul existenţei unor pardoseli alunecoase (gresie, parchet laminat) se vor folosi materiale antiderapante;
16. Personalul administrativ/ femeile de serviciu vor efectua zilnic curăţenia în sălile de clasă şi cel puţin o dată pe an se vor efectua o curăţenie generală (zugrăvit, curăţare parchet, vopsit etc.);
17. Instalaţia electrică din sălile de clasă trebuie să fie în stare foarte bună, fără fire neizolate, prize sau întrerupătoare lipsă;
18. Este interzisă atingerea directă sau indirectă a carcaselor, cablurilor, prizelor sau întrerupătoarelor defecte;
19. Este interzisă intervenţia persoanelor neautorizate pentru reglarea, repararea sau modificarea mijloacelor didactice electrice;
20. Se va evita poziţionarea defectuoasă a cablurilor de alimentare şi a prelungitoarelor în vederea evitării împiedicării/accidentării;
21. Materialele grele se vor depozita pe rafturile cele mai apropiate de sol;
22. Dulapurile aflate la înălţime vor fi asigurate corespunzător;
23. Este interzis fumatul în sălile de clasă şi utilizarea unor surse de foc care pot provoca incendii;
24. Este interzisă urcarea pe scaune rotative pentru a lua un obiect de la înălţime. Pentru această operaţie se recomandă folosirea unui taburet solid;
25. Este interzisă mişcarea de legănare pe două din picioarele scaunului sau răsturnarea pe spate;
26. Pauzele elevilor și cadrelor didactice vor fi respectate.
Anexa 8.
INSTRUCŢIUNI PROPRII DE SĂNĂTATE ŞI SECURITATE ÎN MUNCĂ
ÎN LABORATORUL DE CHIMIE – BIOLOGIE
1. Lucrătorii din laboratoarele de chimie-biologie sunt obligaţi să utilizeze echipamentul de protecţie adecvat, conform normativelor în vigoare;
2. Accesul în laboratoare este permis elevilor numai însoţiţi de profesori sau laboranţi;
3. Se interzice blocarea căilor de acces/ a culoarelor prin amplasarea de utilaje, aparate, mese sau prin depozitarea de materiale sau obiecte;
4. Orice intervenţie la maşini si utilaje se face numai după decuplarea alimentării cu energie şi blocarea pornirii accidentale;
5. După terminarea lucrului aparatele electrice se vor deconecta de la alimentarea cu energie;
6. Este interzisă folosirea mijloacelor de protecţie care nu au fost verificate periodic, a căror valabilitate a expirat, care prezintă defecte vizibile, sunt murdare, umede sau nu corespund tensiunii normale a instalaţiei, echipamentului sau aparatului la care ar trebui utilizate;
7. Pentru protejarea ochilor în cazul transvazării lichidelor caustice, la experimentele cu sodiu și potasiu metalic, la sfărâmarea sticlei, a substanţelor solide este necesară purtarea ochelarilor de protecţie;
8. Trebuie păstrată ordinea şi disciplina pe mesele de laborator ale elevilor;
9. Vesela şi aparatura se vor utiliza în stare de perfectă curăţenie, pentru evitarea unor reacţii secundare, spălarea făcându-se cu amestecuri alcaline şi apă distilată, fără să se utilizeze nisipul, deoarece la vasele din sticlă apar fisuri;
10. Cantităţile de substanţe utilizate în experimente trebuie respectate, după verificarea prealabilă a termenului de valabilitate;
11. Substanţele chimice se păstrează în dulapurile din camera de preparare sau în depozite cu rafturi, în ordine: anorganice sau organice (în ordine alfabetică sau după grupe funcţionale). Fiecare raft trebuie să aibă etichete cu denumirile reactivilor, iar acizii concentraţi trebuie păstraţi în spaţii separate de ceilalţi reactivi;
12. La identificarea substanţelor pentru experienţe, se vor citi cu atenţie etichetele (este bine ca aceste etichete să fie parafinate);
13. În cazul vărsării accidentale a mercurului, se va strânge cu un cleşte special, iar peste picăturile de mercur ce nu pot fi executate se presară sulf;
14. Mirosirea substanţelor toxice se face cu grijă, prin ţinerea vasului la distanţă; manipularea reactivilor solizi se realizează cu linguri sau spatule curate, iar soluţiile de reactivi pentru analiză nu se vor scoate direct cu pipeta din flacon, ci mai întâi se toarnă cantitatea necesară într-un pahar curat, din care apoi se face pipetarea (surplusul se arunca);
15. Orice început de incendiu provocat de substanţe volatile, inflamabile se opreşte imediat cu nisip, sau cu extinctorul;
16. Nu este permisă folosirea aceleeaşi spatule, pipete pentru mai mulţi reactivi, decât după spălare şi uscare;
17. Rămăşiţele de substanţe periculoase nu se vor arunca la canal, deoarece pot provoca explozii puternice şi de aceea se introduc în vase speciale şi se neutralizează;
18. Se interzice îndreptarea eprubetei cu orificiul către colegi in cazul încălzirii la flacăra;
19. Trebuie să existe posibilitatea de aerisire a încăperii până la dispariţia mirosurilor, a vaporilor;
20. Folosirea sticlăriei de laborator se face cu respectarea măsurilor de prevenire a accidentelor; prinderea baloanelor de distilare în stative se va efectua cu ajutorul clemelor ce trebuie prevăzute cu apărători de plută sau cauciuc (folosirea sitelor de azbest, a materialelor termoizolante ca suport pentru vase care conţin lichide fierbinţi);
21. După utilizarea becurilor cu gaz se vor închide ventilele de alimentare; este interzis să se lase becurile în funcţiune atunci când se părăseşte chiar şi pentru scurt timp locul de muncă.
Anexa 9.
INSTRUCŢIUNI PROPRII DE SĂNĂTATE ŞI SECURITATE ÎN MUNCĂ
ÎN SALA DE SPORT ŞI PE TERENUL DE SPORT
1. Se interzice folosirea aparatelor defecte (capre, coşuri de baschet, saltele rupte, mese de tenis cu picioare instabile etc.);
2. Se va verifica periodic soliditatea fixării (ancorării) în pereţi sau tavan a diferitelor aparate şi materiale sportive;
3. Se va evita poziţionarea defectuoasă a materialelor sportive pe căile de acces în sala de sport;
4. Saltelele de gimnastică vor fi curăţate periodic şi dezinfectate în vederea distrugerii microorganismelor (bacterii, ciuperci) care pot apărea sau vor fi înlocuite dacă nu mai corespund;
5. Imediat ce podeaua sălii devine alunecoasă din diferite motive (apă, transpiraţie) se va opri orice activitate şi se va şterge cu atenţie;
6. Caloriferele şi ţevile metalice din sala de sport vor fi acoperite cu măşti din lemn, plastic etc.;
7. Este obligatorie curăţenia în sala de sport în fiecare zi (spălarea podelei şi ştergerea prafului);
8. Este interzisă utilizarea surselor de foc în interiorul sălii de sport;
9. Sala de sport trebuie să fie dotată cu mijloace şi instalaţii de stingere a incendiilor;
10. În timpul orelor se va păstra ordinea şi disciplina în sala de sport, iar activităţile se vor desfăşura numai sub îndrumarea profesorului de sport;
11. Ferestrele şi sursele de iluminat vor fi protejate împotriva spargerii accidentale cu gratii, plase de protecţie etc.;
12. Ferestrele şi corpurile de iluminat trebuie să asigure o lumină suficientă atât pe timp de zi cât şi de noapte;
13. Se va evita apariţia unor curenţi de aer puternici datoraţi deschiderii simultane a uşilor şi ferestrelor;
14. Sala de sport va fi aerisită zilnic;
15. Temperatura şi umiditatea aerului în sala de sport vor fi păstrate în limite acceptabile atât iarna cât şi vara prin folosirea unor aparate de răcire-încălzire a aerului;
16. Nivelul de zgomot în sala de sport nu trebuie să depăşească limitele admise;
17. Solicitarea fizică în timpul orelor de sport nu va depăşi o intensitate normală;
18. Pe marginea sălii de sport vor fi amplasate băncuţe pentru odihnă în timpul pauzelor;
19. Elevii cu probleme medicale vor participa la orele de sport staţionând în locuri stabilite dinainte, iar cei bănuiţi ca purtători potenţiali de diverşi viruşi vor fi trimişi la cabinetul medical al scolii;
20. Terenul de sport trebuie sa fie împrejmuit cu un gard în stare bună;
21. În momentul apariţiei denivelărilor pe terenul de sport se va opri imediat activitatea şi se va trece de urgenţă la remedierea acestora;
22. Porţile de handbal şi coşurile de baschet trebuie să fie în stare bună fără rupturi, crăpături şi să fie foarte bine fixate în beton sau de împrejmuire, pentru a nu exista pericolul de prăbuşire și de accidentare a persoanelor aflate pe teren;
Profesorii de sport trebuie să facă la timp controlul medical periodic;
24. Profesorii de sport nu se vor prezenta la serviciu sub influenţa alcoolului.
Anexa 10.
MASURI PENTRU MENTINEREA SI INTARIREA STARII DE SANATATE, PREVENIREA ACCIDENTARII ELEVILOR, MASURI DE PRIM AJUTOR PE PARCURSUL REALIZARII ACTIVITATILOR TURISTICE
MASURI PENTRU MENTINEREA STARII DE SANATATE
Aceste categorii de masuri se afla in responsabilitatea profesorului insotitor, a administratiei taberei, a personalului sanitar din tabara si partial a directorului de tabara si se refera la:
- indeplinirea tuturor cerintelor autoritatii sanitare care acorda avizul de functionare a taberei;
- asigurarea surselor de apa potabila si verificarea periodica a calitatii acesteia;
- supravegherea calitatii produselor alimentare, depozitarea lor in camere frigorifice si pregatirea hranei de catre personal avizat sanitar, cu respectarea cerintelor de ordin igienic si a aportului caloric;
- intetinerea functionalitatii grupurilor sanitare la locurile de cazare, asigurarea programului de apa calda curenta, in raport cu numarul de participanti;
- schimbarea in termen util a lenjeriei de pat;
- asigurarea functionarii spalatoriei de rufe;
- supravegherea modului in care functioneaza sistemul de evacuare a apelor reziduale;
- curatirea zilnica a tuturor spatiilor folosite de elevi;
- depozitarea gunoaielor in containere inchise si arderea lor in crematorii special amenajate;
- inteprinderea masurilor necesare pentru deratizare si de indepartare a insectelor sau animalelor daunatoare;
- verificarea periodica a integritatii tuturor instalatiilor de pe bazele sportive si a locurilor de agrement;
- realizarea instruirii profesorilor insotitori privind pericolele posibile existente in zona taberei si in imprejurimi si transmiterea acestor informatii tuturor elevilor;
- permiterea distribuirii unor produse alimentare numai in incinta taberei prin bufete care au avizul sanitar;
- efectuarea controlului medical de catre personalul specializat, la venirea elevilor in tabara;
- asigurarea odihnei obligatorii, cel putin 8 ore pe noapte si optional ziua.
MASURI PENTRU INTARIREA STARII DE SANATATE
Prin participarea elevilor la tabere si alte forme de turism scolar se urmareste, pe langa scopul de a realiza activitati de odihna si recreere, si cel de intarire a starii de sanatate, aspect pentru care, in acest cadru, exista multliple posibilitati de actionare, dintre care mentionam:
- realizarea activitatilor fizice zilnice majoritatea in aer liber;
- practicarea diferitelor sporturi, participarea la competitii, drumetii, concursuri de orientare, jocuri de cabana etc.;
- realizarea actiunilor de calire a organismului prin utilizarea factorilor naturali. Pentru ca eficienta acestor activitati sa fie cat mai ridicata se vor respecta reguli bine stabilite.
Privind baile de aer. Acestea se pot realiza, in toate anotimpurile, cu adaptarile de rigoare, folosindu-se mai multe cai: prin desfasurarea diferitelor tipuri de activitati in aer liber, purtand o imbracaminte larga care sa permita circulatia aerului, precum si dormitul cu ferestrele deschise.
Privind baile de apa.acestea se pot realiza, in functie de anotimp. Vara, prin scaldatul in Sauri, in mare, sau dusuri repetate cu apa la temperatura de 15-20 grade. Iarna, calirea cu ajutorul apei se realizeaza prin dusuri cu temperaturi moderate ale apei, dupa care se executa frectionari cu un prosop umed pe tot corpul. Baile de apa realizate prin scaldat se vor efectua nu mai devreme de doua ore de la servirea mesei, nerespectarea acestei cerinte creand pericolul inecului. Contactul cu apa se va face in mod progresiv pentru a evita stopul cardiac.
Privind baile de soare.Acestea se vor realiza in mod progresiv pentru a nu crea pericolul de arsuri sau insolatie, in functie de intensitatea razelor de soare. Cele mai benefice bai de soare sunt cele realizate dimineata pana la orele 11.30 sau dupa ora 16. In timpul expunerii la soare se recomanda acoperirea capului cu o sapca, acesta fiind cel mai expus la efectele negative ale razelor solare.
MASURI PENTRU PREVENIREA PRODUCERII ACCIDENTELOR
Pastrarea starii de sanatate a elevilor reprezinta principala responsabilitate a profesorilor care insotesc grupurile de elevi in oricare forma de activitate turistica. Profesorul trebuie sa cunoasca care sunt sursele de accidentare a elevilor in diferitele tipuri de activitati, sa le aduca la cunastinta pericolele la care se expun si sa ia toate masurile posibile de prevenire a acestora.
Printre factorii care pot favoriza producerea diferitelor categorii de accidente a elevilor enumeram:
- factorii meteorologici, cu aparitie surprinzatoare si lipsa adaptarii programului aflat in derulare potrivit conditiilor nou aparute;
- echiparea inadecvata a elevilor, potrivit cu specificul activitatilor la care participa;
- lipsa de disciplina;
- folosirea inadecvata a mijloacelor de transport si adoptarea unor comportamente favorizante producerii accidentelor;
- utilizarea instalatiilor sportive defecte;
- lipsa de supraveghere a elevilor, aceasta fiind responsabilitatea insotitorului de grup;
- desfasurarea inadecvata a unor activitati care impun un efort sporit in conditii atmosferice cu temperatura ridicate sau scazute;
- angajarea elevilor in intreceri care depasesc nivelul de cunostinte si capacitatea de efort a acestora, nerecunoasterea regulilor specifice si tolerarea brutalitatilor.
Printre masurile cu carácter preventiv enumeram:
- cunoasterea starii de sanatate a elevilor, a capacitatilor de efort, a experientelor anterioare pentru diferite tipuri de turism.
- incheierea unui proces- verbal detaliat privind protectia muncii, semnat de toti participantii;
- cunoasterea particularitatilor fiecarui tip de activitate si asigurarea normelor higiénico-sanitare;
- participarea elevilor la activitati numai in echipamentul specific;
- verificarea instalatiilor bazei sportive;
- intronarea unui comportament disciplinat pe timpul participarii elevilor la excursii, activitati sportive etc.;
- echiparea elevilor in mod corespunzator, concordant cu specificul activitatilor la care acestia participa.
ACORDAREA PRIMULUI AJUTOR
Daca, cu toate masurile luate, apar unele accidentari este de retinut ca primul ajutor, corect acordat, poate diminua dimensiunea suferintei elevului in cauza, usurand interventia medicului, iar in unele situatii poate salva viata persoanei accidentate.
Primul ajutor, in caz de accidentare,trebuie sa se acorde la local unde s-a produs accidental, de catre orice persoana care este pregatita in acest sens, denumit in mod generic salvator.
Pentru a acorda un prim ajutor eficient, persoana/persoanele respective trebuie sa detina tehnicile specifice si mijloacele materiale ce se impun a fi utilizate in diferite tipuri de accidente. Trusa medicala trebuie sa cuprinda: garou, foarfece,dispozitiv de respiratie gura la gura, batiste de hartie sterile, fase de tifon, banda elastica, leucoplast, spirt, plasture, schite privind tehnica de acordare a primului ajutor etc. Asistenta medicala de urgenta, in functie de tipul de accident si gravitatea acestuia, se acorda in trei etape: la locul accidentului, in timpul transportului persoanei accidentate si, dupa caz, la medic sau unitatile sanitare.Trebuie cunoscut faptul ca persoana care acorda primul ajutor nu inlocuieste medicul. In cazurile mai grave , competenta salvatorului este limitata, insa absolut necesara, iar in cazurile apreciate ca usoare( zgarieturi, loviri superficiale la membre etc.), primul ajutor devine suficient.
EXEMPLE DE ACCIDENTE
Printre cele mai frecvente evenimente care deterioreaza starea de sanatate a participantilor la diferite forme de turism scolar pot fi : intepaturile, rosaturile, insolatiile, lesinul, inghetul si degeraturile, deranjamentele stomacale si intoxicatiile, zgaraieturile si raniri usoare, traumatismele, luxatiile, entorsele, fracturile, hemoragiile, muscaturile, sufocarile, arsurile, prevenirea instalarii starii de soc.
Anexa 11.
ORGANIZAREA ACTIVITĂŢILOR DE TURISM ŞCOLAR
A. FORME DE ORGANIZARE ŞI PRACTICARE A TURISMULUI ŞCOLAR
- 1 Eficienţa activităţilor turistice este optimă, atunci când sunt luate în considerare următoarele aspecte de ordin general:
- constituirea unor grupuri omogene privind vârsta elevilor şi nivelul de pregătire fizică;
- fixarea, de comun acord cu toti participanţii, a scopului acţiunii organizate, prezentându-li-se în detaliu elementele organizatorice şi de conţnut;
- cunoaşterea stării de sănătate a participanţilor;
- depistarea elevilor care au calităţi pentru a deveni lideri de grup;
- cunoaşterea nivelului de experienţă turistică a tuturor componenţilor grupului
- luarea în considerare a anotimpului în care se organizează acţiunea turistică a caracteristicilor atmosferice, a dificultăţilor traseelor, durata zilei lumină şi, în funcţie de acestea, asigurarea echipării corespunzătoare a elevilor şi programarea unui volum de efort care să poată fi realizat şi de elevii mai putin pregătiţi fizic;
- verificarea calităţii mijloacelor de transport prin care se realizează deplasările;
- asigurarea unei instruiri privind protecţia muncii şi întocmirea unui proces verbal în acest sens;
- evitarea, pe parcursul întregii acţiuni, a abuzurilor de orice natură, temperând pornirile unor elevi care doresc să se facă remarcaţi în diferite imprejurări;
- stabilirea unui climat de comunicare sinceră între conducătorul de grup şi elevi în toate imprejmurările.
- 2 După forma de organizare, activităţile turistice şcolare se împart în următoarele tipuri distincte:
- plimbarea: deplasarea de 1-2 ore pe jos a elevilor însoţiţi de profesor, spre puncte de atracţie din apropierea şcolii (grădini botanice, zoologice, parcuri etc. )
- drumeţia: deplasarea de cel mult o zi, pe jos, având ca scop recreerea în natură;
- excursia: deplasare de cel puţin o zi, cu un mijloc de transport, în afara localităţii de resedinţă, având ca scop recreerea în natură;
- expediţia şcolară: activitate ce durează între10 şi 14 zile, în afara localităţii, având ca scop studiile şi cercetarea pe anumite teme. Se efectuează mai ales în vacanţa de vară şi vizează elevii cu preocupări în domeniul dat de tema activităţii: geologie, geografie, biologie etc. ;
- tabăra şcolară: activitate de instruire şi relaxare a elevilor, ce durează între 10 şi 14 zile, în afara localităţii, într. -un spaţiu special amenajat pentru cazare, masă, relaxare etc.
B. PROIECTAREA ACTIVITĂŢILOR DIDACTICE EXTRAŞCOLARE
Ca orice activitate didactică şcolară şi activităţile turistice şcolare trebuiesc anticipate, pregătite prin includerea lor în proiecte conform conţinuturilor programelor şcolare. Proiectarea este o etapă absolut necesară în vederea realizării obiectivelor stabilite. Orice tip de activitate didactică extraşcolară trebuie să facă obiectul unui proiect, care să cuprindă: data, clasă, tema, obiective operaţionale, organizarea acţiunii, metodele, resursele, materialul bibliografic, activitatea profesorului şi elevilor, evaluarea.
C. MODEL PROIECT DE EXCURSIE
PROFESORI, PĂRINŢI, ASISTENT MEDICAL. . . . . . . .
DATA ŞI DURATA EXCURSIEI. . . . .
TEMA: Să ne cunoaştem ţara, Hai la drum, La mare, etc.
ITINERARUL EXCURSIEI: Scoala - Obiective turistice pe traseu - Destinaţie principală -Obiective turistice pe traseul de intoarcere spre casă.
TIPUL EXCURSIEI: activitate didactică extraşcolară.
ARGUMENT: Motivele care au determinat alegerea acestui Proiect sunt:
- Informarea elevilor cu privire la dezvoltarea şi promovarea durabilă a turismului;
- responsabilitatea elevilor privind conservarea destinaţiilor turistice;
- protejarea naturii şi a mediului ambiant;
- formarea unor capacităţi cognitive interdisciplinare prin îmbinarea noţiunilor de istorie, literatură, religie, geografie, biologie, muzică, sculptură cu specificul cadrului natural şi cu regiunile străbătute.
GRUPUL ŢINTĂ: Proiectul se adresează elevilor claselor. . . . . . de la Şcoala. . . . .
SCOPUL PROIECTULUI: Cunoaşterea şi conservarea resurselor turistice
OBIECTIVELE PROIECTULUI
OBIECTIVE GENERALE
- Dezvoltarea orizontului de cunoaştere prin îmbinarea noţiunilor de geografie, biologie, istorie, literatură, religie, muzică.
- Cultivarea sentimentului de mândrie patriotică prin declanşarea de emoţii, aprecieri asupra frumuseţilor fizice, economice, religioase ale teritoriului patriei şi împletirea cu elemente de istorie ale trecutului şi prezentului poporului român.
- Formarea deprinderilor de observare, de sesizare a aspectelor ecologice, de poluare a mediului şi cultivarea unei educaţii ecologice.
OBIECTIVE SPECIFICE
COGNITIVE:
- Să se informeze asupra itinerariului şi obiectivelor propuse pentru vizitare.
- Să analizeze aspectele geografice, biologice, etnografice şi folclorice de pe parcursul excursiei.
- Să comunice fondul general al cunoştinţelor privind semnificaţiile, particularităţile şi importanţa principalelor monumente istorice şi culturale studiate în cadrul orelor de consiliere şi orientare şcolară, istorie religie, etc.
- Să valorifice conţinutul informaţiilor dobândite prin realizarea unor eseuri care vor fi afişate pe panourile şcolii.
AFECTIV-ATITUDINALE:
- Să recunoască şi să aprecieze morala creştină românească, frumuseţile florei şi faunei zonei vizitate.
- Să sesizeze frumusetile patriei reflectate în pictură, sculptură şi literatură şi să le surprindă în fotografii.
- Să rememoreze la faţa locului istoria patriei în strânsă legatură cu cadrul natural.
- Să motiveze de ce cunoaşterea şi ocrotirea monumentelor istorice, religioase, folclorice, etnografice, ale mediului înconjurător reprezintă îndatoriri elementare ale fiecărui locuitor al ţării, să realizeze activităţile specifice propuse de proiect.
- Să conştientizeze afectivitatea de grup ca suport al prieteniei.
- Să dovedească comportament asertiv.
- Să împărtăşească date din experienţa personală.
PSIHOMOTORII:
- Să selecteze şi să realizeze un CD cu imagini din natură şi din obiectivele turistice vizitate.
- Să aplice în practică noţiuni de educaţie ecologică învăţate în şcoală.
- Să-şi dezvolte spiritul de echipă în cadrul concursurilor ce vor fi organizate.
RESURSE MATERIALE: fonduri proprii sau ale comunităţii locale, echipament specific activităţii.
RESURSE UMANE IMPLICATE: cadre didactice, elevi, părinţi.
D. PREGĂTIREA EXCURSIEI
- Anunţarea excursiei se realizează cu cel puţin o lună înainte de data efectuării ei.
- Pregătirea elevilor se face în cadrul unei lecţii sau într-o şedinţă specială de instructaj de către profesorii responsabili în care se arată scopul excursiei, traseul cu punctele cele mai importante. Se precizează materialele necesare pentru activitatea desfăşurată. Se stabileşte mijlocul de transport, preţul biletelor, banii necesari pentru cazare, vizitarea monumentelor de cultură, pentru mici cheltuieli şi hrană. Profesorii şi elevii fac descrierea generală a traseului, pe baza hărţilor, localizează obiectivele turistice vizate, precizează formele de relief, oraşele şi localitatile de rezonanta istorica şi delimiteaza itinerariul excursiei.
- Documentarea este o etapa importanta, cu mai multe componente principale: destinatia, itinerariul, timpul, costul, echipamentul necesar.
TABEL NOMINAL: cu elevii care participa la excursie şi au luat la cunostinta de normele de siguranta şi comportare în timpul acesteia
Elevii vor respecta regulamentul şcolar şi regulile de circulatie, nu vor parasi grupul fara aprobarea profesorilor insotitori, nu vor urca sau cobori din mijloacele de transport decat dupa oprirea acestora şi la indicatia profesorului, vor respecta indicatiile profesorilor şi vor pastra curatenia. Daca transportul se face cu trenul, profesorul va atentiona elevii asupra interdictiei de a utiliza semnalul de alarma. Nu sunt admisi în excursie elevii suferinzi de boli infecto-contagioase în evolutie sau în convalescenta, cu cardiopatii, cu nefropatii, cu afectiuni dermatologice transmisibile, cu deficiente psihice, motorii sau senzoriale grave, elevii cu tulburari de comportament sau nevrotici.
Elevii trebuie să aiba asupra lor buletinul de identitate.
Elevii participanţi la excursie isi asuma diferite responsabilitati pe care le propune profesorul. Elevii aleg un conducator elev pe baza propunerilor efectuate de catre ei şi supuse la vot. I n cazul în care elevii propun mai multi lideri, profesorul poate stabili mai multe grupe, dar fiecare elev trebuie să stie din ce grupa face parte. Prin organizarea elevilor, cazarea se face mult mai rapid şi se asigura gruparea elevilor conform relatiilor stabilite anterior în grup.
Elevii vor respecta lista echipamentului necesar excursiei. Imbracamintea trebuie să fie usoara, rezistenta, comoda, de preferinta purtata, un noua, nici prea lunga pentru a nu impiedica mersul, nici prea stramta pentru a nu impiedica circulatia sângelui. Iarna se recomanda: rucsac, bocanci de piele purtati, pantaloni de schi, doua pulovare de culoare inchisă, nu prea groase, de lana, tricou de bumbac, manusi captusite, fular, caciulita cu urechi. Vara se recomanda:rucsac, bocanci la munte, adidas de piele în alte regiuni, pantaloni lungi şi scurti din bumbac, tricouri de bumbac, trening, pulovar cu maneca lunga, hanorac, camasi sport, manta de ploaie, ciorapi de bumbac. În rucsac, lucrurile se impacheteaza în pungi colorate diferit.
Elevii mai trebuie să aiba: lanterna electrica, ochelari de soare, perie şi crema pentru bocanci, bidon şi pahar, ac şi ata, pasta şi periuta de dinti, crema pentru protectia razelor solare.
Alimentele permise vor fi impachetate şi puse în cutii de aluminiu sau din material plastic. Alimentele interzise sunt:conservele de peste, mezelurile, icrele. La oboseala se recomanda dulciuri şi ceai.
Prevederile regulamentului şcolar sunt valabile şi în excursii. În timpul deplasării pe jos, elevii trebuie să vorbeasca putin şi să bea apa putina.
Pe munti elevii trebuie să mearga ordonat, la urcus să mearga incet, pas cu pas, cu miscari lente, aproape automate, cu lungimi de pas egale, intotdeauna cu pas lung, intr-o cadenta rara. Elevii trebuie să inspire pe nas şi să expire pe gura, în ritm egal cu pasul. La coborare elevii vor avea viteza normala, nu vor fugi niciodata, vor evita scurtaturile şi vor merge pe potecile de-a lungul serpentinelor.
Elevii nu vor folosi baston, nu vor duce nimic în maini sau atârnat de gat.
Elevii nu au voie să rupa florile, crengile copacilor, stalagmitele şi stalagnitele din pesteri, să nu arunce gunoaiele, ci să le ingroape, să nu facă galagie, să nu cresteze scoarta copacilor sau să scrie pe stanci, pe cladiri, pe monumente, să nu aprinda focul oriunde şi fara masuri de protectie impotriva incendilor( la parasirea locului, focul va fi stins cu apa sau acoperit cu pamant), să nu arunce sticle, cutii metalice în apa lacurilor şi raurilor deoarece pot determina accidente.
E. DESFASURAREA EXCURSIEI
Pentru efectuarea excursiei este necesara aprobarea din partea Inspectoratului Şcolar Judetean. Pentru obtinerea acestei aprobari sunt necesare: o adresă din partea şcolii prin care se solicita aprobarea, tabel nominal cu elevii şi semnatura lor. În adresa din partea şcolii se specifica traseul excursiei, perioada efectuarii ei, mijlocul de transport, tipul de cazare, numarul de elevi şi numele profesorilor care raspund de organizarea excursiei şi de grupul de elevi.
La plecarea în excursie, profesorul va avea asupra să delegatia emisă de Inspectoratul Şcolar Judetean, tabelul cu elevii participanţi, documentele de transport şi financiare, confirmari privind cazarea şi masă, buletinul de identitate. Inainte de plecare profesorul va verifica prezenta elevilor şi echipamentul. Daca transportul se face cu trenul, profesorul va distribui biletele de calatorie. Elevii vor urca în mijlocul de transport civilizat.
Profesorul trebuie să favorizeze climatul de incredere şi disciplina constienta. Disciplina constienta asigura unitatea grupului, eficienta în acţiune şi face ca elevii să nu se planga pentru orice, să indeplineasca sarcinile primite, să facă faţă dificultatilor.
Profesorul nu trebuie să franeze initiativa şi să distruga buna dispozitie a elevilor printr-o disciplina fortata.
Pentru ca elevii să aiba incredere în profesorul coordonator, acesta trebuie să fie un exemplu de principialitate, moralitate, pregătire profesionala, să dovedeasca tact pedagogic şi competenta în organizarea activităţii turistice.
Profesorul trebuie să urmareasca ca elevii timizi să nu se izoleze, să se simta neajutorati, el trebuie să le dea sarcini pe care le pot indeplini.
Profesorii vor merge impreuna cu elevii în toate etapele de drumetie, ii vor ajuta pe cei mai putin rezistenti, isi vor duce singuri bagajele, vor consuma aceleasi alimente cu întregul grup şi numai la orele stabilite pentru masă, vor participa la jocurile şi concursurile lor.
Profesorul trebuie să stie ca în excursie nu este suficient să dovedeasca rezistenta fizică şi cunostinte, ci şi să formeze un grup unit, disciplinat, puternic şi să creeze o atmosfera placuta.
Profesorul trebuie să asigure deplasarea şi vizitarea obiectivelor prevazute în program.
Profesorul trebuie să adapteze programul la situatia de pe teren, poate include obiective noi, poate eventual renunta la unele dintre ele.
Profesorul trebuie să fie pregătit să rezolve situatiile neprevazute cu calm şi fara să puna în pericol sănătatea participanţilor. Participanţii pot patrunde numai în acele pesteri care au ghizi şi care sunt destinate a fi vizitate de catre public.
EVALUARE PROIECT
- Prin realizarea de albume foto, CD, casete video cu obiectivele vizitate şi importanta acestora.
- Realizarea unui concurs de eseuri.
- Organizarea unui concurs de fotografii pe diferite teme: istorie, biologie, geografie, religie, etc.